Ще караме по разбити пътища, ако строителите изпълнят заканата да спрат ремонтите

Започне ли да се спекулира с темата за пътищата - значи предстоят избори, казаха от бранша

16.06.2022 | 17:52 Редактор: Елеонора Танева

Пътните строители заплашиха да спрат ремонтите на пътища, ако държавата не им плати останалите 50% или около 2 милиарда лева, за вече свършени, според тях, дейности.

Решението им идва ден след като вицепремиерът Асен Василев изнесе данните от доклад за проверка на пътното строителство в периода 2018-2021 година. Според доклада има незаконно строителство за 2,5 млрд. лева. Изводите разгневиха пътните строители. 

"За нас причината за този доклад може да е само една - никой няма намерение в това правителство да плаща на пътностроителните фирми най-вероятно, защото просто в бюджета няма пари. Ще поискаме след 1 юли изпълнителни листове за дължимите от АПИ пари, заедно с всички пропуснати ползи. По наша груба оценка, това ще доведе до щета за бюджета в размер на 150-200 милиона лева", обяви председател на БКК "Пътища" Стефан Чайков.

Според камара "Пътища" докладът е некомпетентен. Регионалният министър в оставка също изрази опасения от възможно спиране на ремонтите. 

"Ако тази констатация се приеме за вярна, това означава, че всички участъци трябва да бъдат затворени незабавно за експлоатация. Всяко незаконно строителство се спира и се консервира, след което строежът трябва да се приведе в първоначалния му вид. Всеки път, когато политическата обстановка се изостри, се спекулира с темата за пътищата - това е сигурен признак, че предстоят избори", добави Чайков.

"Не са оформяни надлежните строителни книжа, съответно не са получавани разрешения за строеж, оттам е намалена гаранцията. Това е била системата, ползвана от десетилетия. Най-големият ми страх е заради тяснопартийни интереси да не продължи да се раздухва тази истерия и пътностроителните фирми да се оттеглят", заяви министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов.

На база данните от доклада на междуведомствената комисия държавата трябва да прецени дали да доизплати остатъка от 50% от дължимите средства към строителните фирми.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
vlady
преди 1 година
Да предявят иск пред архиепископ Датев Акобян. Сигнализирай за неуместен коментар