Караджов депозира оставка: Лъжа е, че съм поискал 3,9 млрд. за МРРБ

Няма нито един ред от моя страна, свързан с такива искания, увери регионалният министър

09.06.2022 | 11:49 Редактор: Ваня Кузманова

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, който е от квотата на "Има такъв народ", е депозирал оставката си в Министерския съвет, потвърди министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. 

"Това, което беше представено вчера, че едва ли не аз съм поискал 3,9 млрд. допълнително в бюджета на МРРБ, е лъжа", заяви регионалният министър в оставка.

"Аз никога не съм искал тези пари, няма нито един ред от моя страна, свързан с тези лъжи и с такива искания", добави Караджов на брифинг. 

Караджов посочи, че във вторник следобед е бил във финансовото министерство с документ, в който се вижда, че са се натрупали с решения на Народното събрание допълнителни задължения, които трупат дефицит в бюджета на МРРБ. По думите му това е дупка в размер на 3,9 млрд. която се получава от решение на Народното събрание, с която се прехвърлят 1,2 млрд. от бюджета на МРРБ за стари плащания, както и още 1,2 млрд. които са за стари, започнати, но недовършени работи.

Според него е поемана отговорност, че тези средства ще бъдат добавени в актуализацията на бюджета, но това не се е случило.

Вторият такъв дефицит е незалагането на средства за магистрала "Хемус" и скоростния път Видин – Благоевград. По думите на Караджов е имало колективно договаряне, в което министърът на финансите е посочил, че там няма да се слага средства и след като се оправят проблемите с инхаус договорите, чак тогава ще има финансиране.

"Работата спря, за съжаление, по тези магистрали“, посочи Караджов. Той представи документ, в който се вижда натрупаният дефицит, а не парите, "които Караджов иска, за да напълни гушите на крадливи фирми".

"Има такъв народ" ще подкрепи бюджета в социалната част, каза Караджов. 

"Алармирам, че се отваря системен риск за бюджета и за републиканската пътна мрежа, защото аз трябва да избирам една от няколко неща – да откажем финансиране на общините, да не направим необходимите възлагания, защото 660 млн. вече са изхарчени, тоест ние трябва да не ремонтираме тези пътища, които се обещали на хората, а това ще създаде риск", обясни Караджов.

"В паниката, че изпускат управлението, както стана при избора на гуверньор на БНБ, започнаха по същия начин както да говорят за крадливите фирми, милиарди, за неща, които нямат нищо общо нито с казуса за вчерашното ми напускане от заседанието на Министерския съвет, нито отговарят на фактите", подчерта още Караджов.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК