Спира строежът и поддръжката на пътища, 150-200 млн. лв. щета по бюджета

Министърът в оставка Гроздан Караджов сподели най-големия си страх

16.06.2022 | 14:13 Редактор: Теодора Патронова

След доклада на Междуведомствената комисия за строителството на пътища у нас между 2018 - 2021 година и данните, изнесени от вицепремиера Асен Василев, пътните строители заплашиха, че ще спрат поддръжката на пътната инфраструктура. Очаква се това да доведе и до щета за бюджета. 

Пътищата и парите за тях станаха една от причините за разпадането на четворната коалиция. Само преди няколко седмици Народното събрание прие 50% от сумите, които държавата дължи на пътните строители, да бъдат платени, а другите 50% трябваше да бъдат преведени към фирмите строители след доклад на комисия, сформирана между Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие. Вчера министърът на финансите Асен Василев изнесе данните.

Днес от строителния бранш заявиха, че ще спрат строителството на пътищата до 10 дни, ако парите, които им дължат, не бъдат включени в актуализацията на бюджета и не им бъде платено. Те казаха, че докладът на междуведомствената комисия не е адекватен и също така откриха неточности в него. Заплашиха, че пътното поддържане в страната също ще спре. 

"Ще поискаме след 1 юли изпълнителни листове за дължимите от АПИ пари с всички пропуснати ползи. По наша груба оценка това ще доведе до щета за бюджета в размер на 150-200 милиона лева. Ако тази констатация се приеме за вярна, всички участъци трябва да бъдат затворени незабавно за експлоатация. Всяко незаконно строителство се спира и се консервира, след което строежът трябва да се приведе в първоначалния му вид. Всеки път, когато политическата обстановка се изостри, се спекулира с темата за пътната обстановка - това е сигурен признак, че предстоят избори", коментира председателят на БКК "Пътища" Стефан Чайков.

"Не са оформяни надлежните строителни книжа, съответно не са получавани разрешения за строеж, оттам е намалена гаранцията. Това е била системата, ползвана от десетилетия. Най-големият ми страх е заради теснопартийни интереси да продължава да се раздухва тази истерия и пътностроителните фирми да се оттеглят", заяви министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов.

Вчера докладът беше предаден на прокуратурата и от страна на Министерството на финансите, и от страна на Министерството на регионалното развитие, а днес пътните строители се заканиха да дадат на прокуратурата именно авторите на този доклад. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК