Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Арх. Шишков: Оказва се, че за основните ремонти за пътищата няма договори

"Фирмите трябва да получат пари за реално извършен труд", заяви гостът

10.06.2022 | 21:08 Редактор: Ваня Кузманова

Раздорът в управляващата коалиция заради парите за пътища ли е? 

"Със сигурност не става въпрос за 4 млрд. Не ме учудва това, което каза премиерът Петков, че част от тези ремонти ще се окажат, че са били основни, а не текущи. Проблемът в цялата тази история е, че никой навреме не направи тази преценка. Първото, което трябваше да се случи, е да се определи кои са основни и кои текущи ремонти. Това е изключително технически въпрос и можеше да го реши Министерството на регионалното развитие, стига да го имаше желанието и да извади истината", заяви бившият служебен зам.-регионален министър и архитект Иван Шишков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му, ако това се беше случило в първите два месеца, всички текущи ремонти можеха да бъдат разплатени. 

"Нямаше да му трябват санкции на Народното събрание. Всичките ремонти, които са основни, ще се окаже, че за тях няма договори, защото в договорите пише, че са текущи ремонти и има възлагане от държавата. Тогава можеше да се търси санкция на Народното събрание, за да намери начин да се платят основните ремонти, но като основни. Тогава сумата щеше да бъде различна", допълни бившият служебен зам.-регионален министър. 

Той коментира, че най-интересното в тази тема ще излезе през следващата седмица, когато комисията излезе с официално решение. 

"Тогава темата ще се отвори с още по-голяма сила, защото всеки лев даден за текущ, а изпълнен за основен ремонт, ще се окаже напълно незаконен", каза гостът. 

Арх. Шишков изтъкна, че тези пари са на всичките граждани на България и не, че фирмите не трябва да си получат парите, но те трябва да ги получат за реално извършен труд. 

"Изненада ме, че искането на парите в писмото, има още около 1,400 млрд., които са за нови поръчки. Фирмите обаче са същите и няма нови договори. Резултатът от забавянето е, че няма промяна. Трябва на всяка цена държавата да регламентира и да може да узакони  извършеното незаконно строителство, възложено от самата държава за 4 и 5 лот. В противен случай, за да се издаде разрешително за строеж, извършеното незаконно строителство трябва да бъде премахнато. Освен това всичко, което ще се установи, че е основен ремонт, ще представлява незаконен строеж, защото за него трябва да има строителни книжа", заяви архитект Шишков пред Bulgaria ON AIR.

И заключи, че основният проблем е, че се раздават аванси за обекти, които нямат строително разрешение и не може да бъде започнато строителство в следващите години. 

"Ако не се намери по най-бързия начин законов механизъм да се узаконят 4-и и 5-и лот, по какъвто и начин да се финансира "Хемус", няма как да започне да се строи", завърши събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК