Караджов vs. "Продължаваме промяната": Кой всъщност е корумпираният?

Засега не е ясно кой ще бъде предложен като нов министър на регионалното развитие

09.06.2022 | 18:38 Редактор: Здравко Черкезов

Първият министър на "Има такъв народ" (ИТН), подал оставка, бе Гроздан Караджов. Той отрече твърденията, че на вчерашното заседание на кабинета е поискал допълнителни 3,9 млрд. лв. за бюджета на своето ведомство.

Сигналната лампа, че четворната коалиция се разпада, светна още след правителственото заседание в сряда. Тогава министрите на ИТН напуснаха демонстративно. Една от причините - парите за пътища. Стенограмата от Министерския разкрива детайлите:

Според регионалния министър в оставка бюджетът е представен на министрите от партията на Трифонов в последния момент. 

"Това е поредният такъв случай, в който нещо се внася задкулисно в последния момент. В тази връзка искам да кажа, че в бюджета на МРРБ само има обещани неща за минали периоди за над 3 милиарда лева, обещани от финансовия министър, които ги няма в актуализацията. Не само тези аргументи, но и аргумента за абсолютно задкулисното внасяне на този бюджет тук в зала и след проведените консултации с партията, която ни е излъчила, ние министрите, излъчени от "Има такъв народ", напускаме заседанието", обяснил Гроздан Караджов  .

Премиерът Кирил Петков заявил, става ясно от стенограмата, че правителството няма да допусне да се харчат милиарди без контрола на държавата.

"Искам само да кажа, че думичките като "задкулисно" са абсолютно неуместни, след като този бюджет беше обсъден няколко пъти на експертни съвети… Едновременно с това се искат милиарди да се харчат през строителни компании, чиито собственици знаете на кои са…", казал Петков.

Така най-голямата партия в управлението разчела искането на ИТН като извиване на ръце. От "Продължаваме промяната" разпространиха писмо от Караджов до финансовия министър Асен Василев, от което става ясно, че министерството иска близо 4 млрд. лв. повече в бюджета си. Според Гроздан Караджов поисканите милиарди обаче вече са били съгласувани с премиера и не е поставян ултиматум. 

"Това, че искам 3,9 млрд. лв. и затова си тръгвали "Има такъв народ" е фалшиво оправдание, което беше дадено вчера", заяви на брифинг регионалният министър в оставка. 

"В паниката, че изпускат управлението, че не знаят какво да кажат, започнаха по същия начин както се избираше гуверньор на БНБ да говорят за крадливите фирми, за неща, които нямат нищо общо нито с казуса за вчерашното ни напускане на МС, нито отговаря на фактите", добави Караджов.

Депутати на ПП са сигурни, че им е поставен ултиматум. 

"Такса "Спокойствие" на политически брокери няма да плащаме. Коалицията не е самоцел, нито бюджетът на АПИ. Тук има принципи, за които се борим", заяви Йордан Терзийски от ПП.

"През цялото време получаваме инструкциите си от тия, дето уж са зад червената черта и уж са некорумпираните. И аз изпадам в съмнения кой е корумпираният", каза Караджов на брифинга си.

Засега не е ясно кой ще бъде предложен като нов министър на регионалното развитие. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК