ББКП: Поддържането на пътища спира, ако няма адекватни мерки до 30 юни

Пътно-строителните фирми могат да потърсят по съдебен път стотици милиони от държавата

13.06.2022 | 10:30 Редактор: Тодор Петров
ББКП: Поддържането на пътища спира, ако няма адекватни мерки до 30 юни

Пътните проекти и поддържането на Републиканската пътна мрежа на територията са поставени пред реален риск от невъзможност за изпълнение и принудително спиране, алармират от Българската браншова камара "Пътища" (ББКП).

"Събитията от последните дни и действията на управляващите показват, че няма политическа воля за справяне с проблемите на нашия бранш. Няма яснота дали до 30 юни 2022 г. ще бъдат разплатени дължимите към бранша средства. Бездействието на държавните институции и властимащите ще доведе до стотици милиони загуби за държавата", се казва в позицията на ББКП.

Браншова камара "Пътища" напомня, че след изтичането на поставените в споразуменията от ноември 2021 г. срокове, а именно 30.06.2022 г., пътно-строителните фирми могат да потърсят по съдебен път главниците ведно със законоустановените лихви и да предявят претенции за пропуснати ползи. 

Подобни действия ще натоварят допълнително бюджета на държавата с разходи в размер на 150 млн. лв. 

Забавените разплащания по проектите с държавно финансиране водят до невъзможност за изпълнението им в поставените от Възложителя срокове. Неуредените въпроси, свързани с „ин хаус“ договорите, както и липсата на индексация по договорите с публични изпълнители, допълнително влошават обстановката.

"Все повече фирми сигнализират, че са декапитализирани, не могат да работят по договори на старите цени и са притиснати от срокове за изпълнение. При липсата на адекватни действия и решаване на проблемите в пътния сектор от страна на управляващите до 30 юни 2022 г., фирмите ще бъдат принудени да преустановят работа по всички проекти по вина на Възложителя", предупреждават от ББКП.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК