Анализатори: Правителство на малцинството трудно ще се сформира, избори са неизбежни

Премиерът трябва да започне да търси по-голяма политическата подкрепа

16.06.2022 | 08:16 Редактор: Ваня Кузманова

Нови парламентарни избори са неизбежни, казват политическите анализатори. И допълват, че правителство на малцинство би било трудно да се сформира, затова Кирил Петков не трябва да търси подкрепа само от независимите депутати.

След като "Има такъв народ" се оттегли от управлението, пред премиера остана тежката задача да осигури мнозинство за прокарването на бъдещи решения. Въпреки че част от депутатите на "Има такъв народ" вече не са част от парламентарната група, според анализаторите премиерът не може да разчита само на отцепилите се народни представители, а трябва да започне да търси по-голяма политическата подкрепа. 

"Случва се опит да се разцепят политическите формации, опит да се намерят индивидуални гласове на различни депутати, които да подкрепят един нов състав на кабинета. Ако така или иначе управлението е основано на шантаж, тоест кой ще успее да извие ръцете на Кирил Петков по най-добрия възможен начин... Тежестта на всеки един глас, който ще имат тези нови независими депутати, ще бъде изключително голяма и това ще направи управлението заложник на няколко частни интереса", заяви политологът Христо Панчугов. 

Според журналиста и политически наблюдател Валерия Велева също трябва да се тръгне в друга посока. 

"Смятам, че премиерът прави грешен ход. Той и днес каза: Търся 7 депутати. Не е това начинът да осигуриш едно правителство на малцинството. Трябва да бъде подкрепено от ясна програма, ясни цели и трябва да бъде подкрепено от съвсем легитимни политически субекти в парламента, а не от някакви свободно движещи се електрони, от които той да търси подкрепа. Това е несериозно, абсурдно и смятам, че той няма да им успех", посочи Велева. 

При всички положения обаче нови избори са неизбежни. 

"Ситуацията днес е безпрецедентна. Ние не сме изпадали в такава политическа криза от 1997 година насам. Не сме изпадали в такава девалвация на политическото, на политическите лидери, на политическите партии, което е изключително опасно за бъдещето на страната, защото всичко това, което днес се случва, всява абсолютно недоверие сред избирателите по отношение на тези хора, които правят политика в България", допълни журналистът. 

И докато скандалите в коалицията вредят на партньорите, то за опозицията това може да донесе допълнителни дивиденти. 

"Възраждане", за които едно неуверено, нестабилно и без посока правителство, само може да гарантира повече подкрепа и в някаква степен ГЕРБ, за които всъщност този разказ за правителството кара много български избиратели да забравят защо ГЕРБ бяха свалени от власт, за скандалите около тяхното управление, и да си спомнят само добрата стабилност, която беше като мантра за задържането им на власт", изтъкна Панчугов. 

Анализаторите казват още, че скандалите от последните дни няма да спрат дотук, а последиците не могат да бъдат прогнозирани.

Вижте повече в репортажа. 

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
стига
преди 1 година
Кире, циркът свърши! За една година не направихте нищо. Не видяхме нито един корумпиран или мафиот, поне обвинен! Не видяхме никаква реформа. Видяхме само далавери с тока и газа, огромна инфлация и обедняване и външнополитически решения, в интерес на чужди сили! Сигнализирай за неуместен коментар