Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Всички ще направят всичко възможно да няма избори сега, ИТН остава извън НС

Ваденето на кирливи ризи отвращава избирателите и ще свали резултата на партиите при избори, смята Слави Василев и Юлий Павлов

14.06.2022 | 21:30 Редактор: Теодора Патронова

Коалиционен взрив - каква жертва ще дадат управляващите? 

"Не виждам много варианти освен правителството да падне. Според мен то ще падне и това е краят на управлението на "Продължаваме промяната", коментира политологът Слави Василев в "Денят ON AIR".

"Отлюспването ще продължи. Това, което ни чака след изборите, е сегашните три управляващи партии да имат не 109, а някъде между 90 и 100 депутата. ГЕРБ и ДПС ще имат може би около 90. "Възраждане" ще нараснат. Ще влезе Стефан Янев. Как ще състави правителство? Сегашните управляващи трябва да се молят на Стефан Янев, когото изгониха. Да не забравяме, че ще има един период от 3-4 месеца, в които Румен Радев ще управлява еднолично. Нещо, което хич няма да зарадва нашите партньори и в САЩ, и ЕС. Така че всички ще направят всичко възможно да няма избори сега", каза социологът Юлий Павлов.

Василев обърна внимание пред Bulgaria ON AIR, че служебните кабинети на Румен Радев са успешни. И добави, че голямата разлика между управлението на Борисов и "Продължаваме промяната" идва от служебните кабинети, а не от реалното правителство на Кирил Петков. Той изтъкна, че поредната търговия в Народното събрание отвращава гласоподавателите.

"Това вадене на кирливи ризи, в което се включиха управляващите, сваля резултата на всички. Само че докато на "Продължаваме промяната" ще свали малко, това ще бъде достатъчно да извади "Има такъв народ" извън парламента. Митът за успешните служебни правителства изобщо не отговаря на истината. Румен Радев правеше кампания за президенти и призоваваше да се гласува за "Продължаваме промяната" на парламентарните избори", разясни Павлов.

По думите му първата стъпка с предателство е била направена от Слави Трифонов, който разрушил коалиционното споразумение, а преди това е имало нарушения от всички участващи. 

Според Василев политическата система в България вече не показва способност да създава сериозни и устойчиви решения за българското общество. Той поясни, че хората ще се отвратят още повече, но решение на този въпрос не може да има, освен ако президентът или някой от по-сериозните политически лидери най-накрая не отворят страницата с идеята да се промени тази форма на управление, защото е неустойчива.

"Никой няма да гласува за конституционни промени, а и те не са необходими. Конституцията си действа много добре. Идеята, че ти можеш да подобриш качеството на играта като сменяш правилата, по които се провежда шампионатът, е абсурдна. Правилата са си добри. Проблемът е, че ако нещата не са се променили много с идването на "Продължаваме промяната" на власт, то ако има нови избори, те ще се променят със сигурност към лошо. Няма смисъл да се експериментира с избори при положение, че няма ясна алтернатива", настоя Павлов.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК