Опозицията събира гласове да свали кабинета "Петков", тройната коалиция има само седмица

Продължават ожесточените спорове за политиката на България към РСМ

15.06.2022 | 13:46 Редактор: Искра Ангелова

ГЕРБ внесоха първия вот на недоверие към правителството на Кирил Петков. Очертаха се и двата лагера - "за" и "против" кабинета. 

За първия вот на недоверие към кабинета "Петков" опозицията ще търси подкрепа от всички партии в парламента. Мотивът - провал на правителството във финансовата политика, придружен от скандали в управлението.

"Има риск от разпадане на политическата система с начина, по който Кирил Петков реши да решава кризата - със събиране на депутати по апартаменти и лаборатории", каза Тома Биков от ГЕРБ.

От ДПС също дадоха заявка, че ще подкрепят вота на недоверие. Седмица след оттеглянето от властта и ИТН са категорични - правителството вреди.

"Тикат държавата към фалит, национални предатели са, купуват депутати в публичното пространство чрез натиск мутренски подходи. По най-бързия начин трябва да си ходят", отсече депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов.

Отцепилите се петима депутати от партията на Слави Трифонов, които вече са независими, се оказаха на друго мнение.

"Едно от хубавите неща, е че ще подкрепяме правителството, а в същото време ще бъдем критични. Ако видим залитане в определена посока, да го коригираме", подчерта напусналият ИТН Георги Георгиев.

"Напуснах ИТН заради последната капка - интервюто на Слави Трифонов, в което си празна, че е близък приятел с Орлин Алексиев. Лично за мен това е "червената линия", коментира Светлин Стоянов.

И влязоха в нов словесен сблъсък с бившите си съпартийци.

"Предадоха ни за жълти стотинки. Предателите умират сами. Връзката с мафията е Георги Георгиев. Той беше човекът, който гласува с ГЕРБ за "Капитан Андреево", допълни Балабанов.

От управляващата тройна коалиция прогнозираха хаос, ако се стигне до нови избори.

"Всичко е възможно в момента, виждаме абсолютен разгул на безотговорността и популизма. Всичко е хвърлено през прозореца в момента и се надявам на отрезвяване", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

За да бъде успешен вотът на недоверие са необходими 121 гласа. ГЕРБ има 59 народни представители, ДПС - 34, а 13 са депутатите от "Възраждане". Това е общата бройка на гласовете на опозицията.

Ако към тях се прибавят и 20-те народни представилите на "Има такъв народ", без отцепилите се, общо 4-те групи събират 126 гласа, което означава, че вотът ще бъде успешен. Но разискванията по него могат да започнат не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от гласуването му.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК