Изразходвали сме 60 от общо 148 млн. евро по европрограми за украинските бежанци

Асен Василев обясни за бежанците и системите на здравеопазването и образованието

03.06.2022 | 10:45 Редактор: Теодора Патронова
Изразходвали сме 60 от общо 148 млн. евро по европрограми за украинските бежанци

България разполага със 148 милиона евро от европейски програми за подпомагане на украинските бежанци, като до момента са изразходвани 60 милиона. Това заяви по време на блиц парламентарния контрол вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

"Средствата, които са използвани за месец април, бяха одобрени с постановление на Министерския съвет и те излизат от сметката на национален фонд. Те са 56 милиона лева за месец април. Очаква се да бъде подадена сумата и за месец май, като също така средствата, които са необходими, за да могат украинските граждани да ползват здравната система в България и системата на образованието в България, също ще излизат от сметката на национален фонд. По CARE 1 и CARE 2 пренасочваме в момента останалите програми, не само програмите до момента", каза Василев, цитиран от БНР.

Министърът обяви, че заради направени оптимизации с актуализацията на бюджета се предвижда увеличение на заплатите с до 20 процента за сектор "Отбрана", МВР и Министерския съвет. 

В бюджета има малко под 300 милиона лева, които могат да се ползват за увеличение на заплатите в публичния сектор, ако се направят оптимизации. По думите му след нова година трябва да се направи промяна в заплащането на осигуровките на държавните служители, като те да са като на работещите в частния сектор.

"В бюджета за догодина, ние като Министерство на финансите, бихме предложили такава промяна да бъде направена, така че държавните служители да се осигуряват по същия начин, по който се осигуряват служителите в частния сектор, като това, държа да отбележа, не доведе до намаляване на техните доходи. Т.е. промяната да бъде направена по такъв начин, че да се запазят доходите на тези служители, нетно това, което получават", каза вицепремиерът.

Необходимо ли ни е еврото и кой трябва да реши за приемането му?

Час по-скоро трябва да приемем еврото, само правителството може да вземе експертно решение.
18%
Нямаме никаква нужда от еврото, ще търпим само негативни при влизане в еврозоната.
50%
Българските граждани трябва да решат чрез референдум дали и кога да въведем единната европейска валута.
23%
По-скоро трябва да го приемем, но по примера на Румъния да отложим с няколко години решението.
9%
Не мога да преценя.
1%
Общо 1404 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК