Затвориха буферния център в Елхово, палатковият лагер в "Сарафово" остана празен

Анкетьори уточнят потребностите за бежанците и към коя държавна база ще бъдат пренасочени

02.06.2022 | 13:30 Редактор: Ваня Кузманова

Буферният център в Елхово е бил временен и настанените там 563 бежанци от Украйна по изготвените вече списъци се извозват към почивни бази в цялата страна.

Сред тях е и тази в Ястребино, където вече са настанени 50 жени и деца. Базата има всички необходими условия. Буферният център в "Сарафово" засега остава да работи.

"В стаите има санитарен възел. Това е база за деца. Имаме възможност за изхранване - закуска, обяд и вечеря. Имаме интеграционна програма, ателие по керамика и аниматор", посочи директорът на Националния детски комплекс в Ястребино - Кръстана Къртева.  

Палатковият лагер в другата буферна зона - в бургаския квартал "Сарафово", снощи остана празен. Дооборудването на 20 палатки продължава и днес. Капацитетът на една палатка е за 20 души. Във всяка една има климатик и походни легла.

"Към момента в лагера има 250 души. Вчера видяхме възможност да не настаняваме хора в палатките, така че изведохме първите постъпили тук 60-70 души в почивни бази и не се стигна до ползване на палатките, но те остават в готовност, тъй като все още не е ясно какво са предприели украинските бежанци във вчерашния ден", заяви зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев.  

В буферния център в "Сарафово" влизат анкетьори, за да се уточнят потребностите за бежанците и към коя държавна база ще бъдат пренасочени. Първата група от 60 души е заминала снощи за Приморско. Изхранването в Сарафово се осигурява от Община Бургас чрез програмата "Топъл обяд".

"Всичко е нормално, прекрасно е тук - море, гора", каза Рита.  "Тук е страхотно. Приеха ни много добре, много сме доволни", посочи Лена.  

Бившата белодробна болница в Пловдив беше превърната в бежански център. Пет жени и седем деца са сред първите обитатели на новия център, който ще даде временна закрила на хора от Украйна. 

"Всичко е хубаво, всичко е добро, устройва ни", каза Альона.  "Искам безопасност за децата и за майка ми, защото те са достойни да живеят в нормални условия", сподели Марина.  

Кметът на Пловдив отправи критики към държавата заради малкото пари, отпуснати за настаняването на бежанците. "15 лв. за храна, за спане, за всичко, за разходи. Те 40 лева не стигаха...", заяви Здравко Димитров.  

Бившата болница ще бъде център за временно настаняване за 3 месеца, но ако се наложи, общината ще удължи този срок.

Вижте повече в репортажа кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК