Палатковият лагер в Сарафово прие първите бежанци, имат климатици

Преди приемането на семействата, палатките са дезинфекцирани

01.06.2022 | 13:58 Редактор: Елеонора Танева

Близо 120 бежанци са настанени в базата на Министерството на отбраната и във вече изградения палатков лагер в Сарафово. Повечето от тях са майки с деца и възрастни хора. Те ще останат там не повече от 3-4 дни, след което ще бъдат насочвани към държавни бази.

В буферната зона палатковият лагер вече е изграден. В него има 20 палатки за 25 човека във всяка една от тях. Преди настаняването на първите близо 100 човека беше извършена дезинфекция.

"Докато не ги оборудваме - има легла, климатици, надявам се да са добри условията. Няма да са като хотелската база, но са прилични", каза Атанас Видев от ИА "Военни клубове" в Бургас.

 В буферната зона срещаме Марина и Вика с децата си. Те са настанени в базата на Министерството на отбраната и казват, че там условията са добри. Недоволни са обаче, че не могат да напускат буферната зона. 

"Днес е Международният ден на детето. Знаем, че в Бургас е организиран голям празник, но не можем да излизаме от тук, но разбрахме, че все пак тук ще организират някакво тържество за децата", каза бежанката от Днепър Марина. 

"Имаме условия тук - студена вода, легла, одеяла, балкон. Всичко си имаме", заяви Вика.  

Въпреки че условията във военната почивна база са добри, неизвестността продължава да плаши бежанците 

"Ние сме с малки деца. Нямаме някакви специални изисквания. Искаме да имаме покрив на главата, храна, медицинска помощ, аптека, магазини", посочи Ксения.  

Храна в буферната зона се доставя от социалния патронаж към Община Бургас. Престоят на хората там няма да продължи повече от 72 часа

В базата на Министерството на отбраната има настанени 120 души, все още има и свободни места.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
Бачо
преди 1 година
Наглите урки да се махат от тук! Сигнализирай за неуместен коментар