Напрежение в Елхово: Украинците скочиха срещу липсата на храна, вода и климатик

Представителите на институциите отричат да има лоши условия.

01.06.2022 | 13:45 Редактор: Теодора Патронова

Напрежение в бежанския център в Елхово. Настанените там украинци - повечето майки с деца, се оплакаха, че няма вода и храна, както и че са спали на студено. А част от хората, пристигнали снощи, са отказали да нощуват там заради лошите, според тях, условия.

Без климатик, топла вода и осигурена храна - така са прекарали нощта около 500 бежанци във фургоните в буферния център в Елхово.

А тази сутрин те се наредиха на опашка пред бусовете за храна и вода, след като вчера тя не достигна за всички. Представителите на институциите отричат да има лоши условия.

"Ситуацията беше доста динамична. Пристигаха непрекъснато украински бежанци. За всички, които са дошли в лагера, беше дадена храна. БЧК и те са тук с хранителни продукти. Така че няма проблеми с тяхното изхранване", заяви областният управител Васил Александров. 

След възникналото напрежение, за да се запознае със ситуацията в центъра дойде председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

"Помолихме ги да се организират. Правят четири списъка. В единия списък са възрастните хора и тези със заболявания, списък с майки с деца до 3 години, тези, които са със собствен транспорт, и на останалите хора с деца от 3 години нагоре. Така приоритизираме четирите групи. Според бройката, която се очертава, ще можем да ги насочваме към различни бази", обясни тя.

Очаква се днес лагера в Елхово да напуснат над 150 души. От Агенцията за бежанците заявиха, че няма да допуснат оставането на бежанци повече от два дни.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 6
Киро
преди 1 година
заплата за оръжие даваше.А заряза жените и децата и възрастните в контейнери .През деня горещо, през нощта студено.Марияна Тошева да влиза тази нощ в контейнера и да яде каквото дават на бежанците и да ползва тяхната тоалетна.Безобразие!За 3 месеца не можаха да ги разпределят по населени места с училища и градини!И лятото да организират обучение по български за децата и възрастните.На есен да почнат училище децата.А майките работа. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 8
веднага
преди 1 година
Калина да отива да живее в контейнер там.Ламарината се нагрява 70 -80 градуса.Прозорци няма.Как се диша?Ще припаднат от задушаване. Калина да нощува там.Легла на 2 етажа.Те да не са войници да се катерят.Поне фургони да им бяха дали. Дори армията не ползва контейнери.Да не са багаж.Няма чешма вътре.Общи тоалетни за мъже и жени. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 7
Ник
преди 1 година
А тая надзирателката Калинка що не отиде да постои при добрите условия!? Сигнализирай за неуместен коментар