Консенсусът за РСМ ще бъде труден, опозицията заподозря предварителна договорка

Коалиционните партньори повториха червените линии за старт на преговорите на Северна Македония с ЕС

27.05.2022 | 14:00 Редактор: Елеонора Танева

Коалиционен съвет събира тази вечер партньорите в управлението. Срещата е по искане на премиера Кирил Петков, а основната тема са отношенията със Северна Македония. 

Часове преди срещата премиерът и членовете на управляващата коалиция са категорични, че няма да има отстъпки от българската позиция. От "Демократична България" заявиха, че няма да допуснат компромис за правата на българите в РСМ и поискаха ЕК да даде гаранции за това. 

"Въпрос на национален интерес на България е РСМ да бъде член на ЕС, след като изпълни нашите очаквания", заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Според Георги Свиленски от БСП, няма натиск към България за решение за старт на преговорите на РСМ. 

"По темата Северна Македония няма нещо, което да може да промени позицията на БСП. Единственото е изпълнението на договора от 2017 г., което на този етап не го виждаме", подчерта Свиленски.

От "Има такъв народ" обаче обвързаха т.нар. проектозакон Магнитски с ветото на Северна Македония за еврочленство.

От опозицията заподозряха правителството, че е подготвило предателство чрез решение за допускане на преговорния процес.

"Представляваното от Кирил Петков българско правителство е подготвило решение, с което да пусне Северна Македония за начало на преговорния процес. Миналата седмица имаше посещение на американски дипломат, което съвпадна с искането на Петков за свикване на КСНС по темата Македония", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

От най-малката партия ще изпратят писмо до премиера, в което ще поискат от него да потвърди или да отрече тази информация, и да си понесе последиците, ако това се окаже вярно.

"По казуса с РСМ по-същественото е да няма отстъпление по националната позиция на държавата. Кой колко пъти ще се събира - не е съществено", заяви Томислав Дончев от ГЕРБ.

Президентът Румен Радев все още не е заявил категорично дали ще свика КСНС по темата РСМ. Той уточни, че първо ще поиска среща с Кирил Петков.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК