Радев с въпроси към Петков за РСМ, след това ще реши за КСНС

Президентът: България има нужда от стабилност, но и от прозрачност и принципност в управлението

23.05.2022 | 12:18 Редактор: Тодор Петров

"Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от народното събрание и КСНС документи, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите, колкото по-отговорно се държим като член на ЕС, толкова по-лесно ще ни бъде в политиката и решенията спрямо Северна Македония", заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава изтъкна, че КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на национална цел. Той не даде конкретен отговор дали ще свика такъв, каквото е настояването на "Продължаваме промяната".

"Ако се търси широк консенсус по отношение на РСМ, то такъв не само, че има, но е и силно изразен в нашето общество. Би следвало управляващите да са наясно с него. Ако диалогът в управляващата коалицията е нарушен, трябва ясно да се каже какви са причините за това. Има ли прогрес в РСМ по отношение на изпълнение на нашия договор и има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори?", обясни президентът.

Той посочи, че иска да чуе мнението на премиера Кирил Петков по тези въпроси и чак след това ще реши за свикването на КСНС по въпроса.

"Ще продължа да отстоявам нашата история и култура, да защитавам правата на македонските българи, да имаме ясна загриженост за стабилността на ЕС в дългосрочен план. Нашите братя да получат гаранции за устойчив и необратим процес на интеграция. По-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало", каза още Радев.

Държавният глава настоя, че България има нужда от стабилност, но и от прозрачност и принципност в управлението. Радев се надява този баланс да бъде намерен.

Президентът подчерта, че за първи път мощите на Светите братя Кирил и Методий се изнасят в славянска държава в лицето на България. По думите му това е признание за огромната роля на страната ни в делото на Светите братя.

Как България посреща украинските бежанци?

По най-добрия възможен начин - държавата и гражданите показаха истинска човечност.
9%
Враждебно! Украинците се сблъскват с незаслужена злоба и агресия.
9%
С добри намерения, но с хаотични действия и липса на организация.
15%
Посрещаме ги отлично, а те се държат нагло с нас и ни се качват на главите!
68%
Общо 6114 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК