Петков отговори на Радев: Има консенсус за РСМ между партньорите и опозицията

"Нужен е обаче втори разговор в широк формат на "Дондуков" 2", заяви премиерът

23.05.2022 | 17:40 Редактор: Ваня Кузманова

Президентът ще реши дали да свика КСНС по темата Северна Македония след като разбере мотивите на премиера Кирил Петков, заяви държавният глава Румен Радев дни след призива на министър-председателя темата да бъде отново обсъдена на "Дондуков" 2. 

Две са причините, заради които премиерът иска свикване на Консултативен съвет по темата Северна Македония, смята президентът Румен Радев.

"Ако се търси широк национален консенсус по отношение на РСМ, то такъв не само, че има, но е силно изразен в нашето общество и би следвало управляващите да са наясно с него. Ако целта е подпомагане на диалога в рамките на самата коалиция и той е нарушен по някакви причини, то трябва ясно да се каже какви са причините за това", заяви президентът Румен Радев. 

Държавният глава иска от премиера да отговори на въпроса – има ли развитие в отношенията със западната ни съседка и какво е то? 

"Има ли прогрес в РСМ по договора и има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори? По този въпрос трябва да чуя първо министър-председателя", посочи Радев.  

Премиерът отговори: Има консенсус по темата, както между партньорите, така и с опозицията. 

"Имаме ясни червени линии. За отпадане на ветото може да се говори, след като външното министерство представи последните резултати на прогреса по диалога между двете държави", заяви премиерът Кирил Петков.  

Нужен е обаче втори разговор в широк формат на "Дондуков" 2. 

"Минаха 6 месеца от последното такова събиране. Много неща се случиха. Няма по-добър формат от това да седнем на една маса, да обобщим какво се е случило и какви стъпки да направим заедно за в бъдеще. Ако не сме в една лодка, разединението ще ни направи по-слаби", посочи Петков.  

Общонационална позиция е нужна и според председателя на парламента. 

"Доколкото парламентът е представителен орган за цялото българско общество, добре е въпросът със Северна Македония да бъде обсъден при нас. Диалогът сега е на най-високо ниво в сравнение с предходни години. Тъй като вярваме, че това е довело до развитие, затова и желанието на "Продължаваме промяната", изразено от премиера, е да се проведе КСНС", каза Никола Минчев.  

Никола Минчев заяви, че желязната врата в Народното събрание, е била премахната, а тази седмица ще се срещне с главния секретар на парламента и ще реши дали да му наложи наказание заради сключения договор за нейното поставяне.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК