Морската гара в Бургас става разпределител хъб за бежанците. Украинки: Боим се да се върнем!

От "Ученически отдих и спорт" провериха готовността на базите да приемат деца, а първите резервации са от 1 юни

25.05.2022 | 18:50 Редактор: Теодора Патронова

Щаб в областната управа в Бургас решава как ще бъдат извозвани украинските бежанци към вътрешността на страната. 

Морската гара в Бургас става разпределител хъб за украинските бежанци, които от морето ще бъдат разселвани във вътрешността на страната.

"Тези, които ще бъдат настанени извън територията на Бургаска област, ще се изпрати автобус в съответния хотел, ще бъдат извозени до Морска гара, която вече няма да е Кризисен център, а ще работи като буферна зона за изчакване. От там ще бъдат качвани на влакове за извозване за местата за настаняване в страната", обясни зам.-областният управител на Бургас Тодор Иванов.

Преместени наскоро от хотели в Слънчев бряг в детски лагери в Равда десетки украинки с деца днес разбраха, че отново трябва да напуснат.

"Надяваме се да останем тук, защото когато ни преместиха ни казаха, че това е, което може да ни предостави България като алтернатива вместо хотели, като социално място, където можем да останем до края на лятото", коментира Наталия.

"Буквално децата станаха от леглата и избягахме от бомбите - 6 човека! Не можем да се върнем, защото нямаме комуникации, взривиха трансформаторната станция. Продължават да взривяват, боим се да се върнем с децата", подчерта Ина.

От "Ученически отдих и спорт" провериха готовността на базите да приемат деца. Първите резервации са от 1 юни.

"Ние от самото начало сме солидарни и приехме украинците, които бягат от войната, но от тук нататък трябва да направим баланс, къде могат да почиват нашите деца и евентуално там, където имаме луфтове и нямаме резервации, да ги пригодим за настаняване на украинските бежанци", поясни изпълнителният директор "Ученически отдих и спорт" ЕАД Пантелей Мемцов.

Предстои съветът на директорите на дружеството да реши къде могат да останат украинските бежанци без да се смесват с лагерниците. 

Как България посреща украинските бежанци?

По най-добрия възможен начин - държавата и гражданите показаха истинска човечност.
9%
Враждебно! Украинците се сблъскват с незаслужена злоба и агресия.
9%
С добри намерения, но с хаотични действия и липса на организация.
15%
Посрещаме ги отлично, а те се държат нагло с нас и ни се качват на главите!
68%
Общо 6114 гласа

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК