Нинова: 24 май е най-светлият празник, днес България ликува

Вицепремиерът изтъкна, че българските читалища са живите съкровища на България

24.05.2022 | 16:11 Редактор: Теодора Патронова
Нинова: 24 май е най-светлият празник, днес България ликува

"24 май е най-светлият, най-българският празник. Днес България ликува. Където и да се намираме по света, днес всички българи празнуваме Деня на българската духовност, на българската просвета и култура, но и деня на българското достойнство и гордост, че и ний сме дали нещо на света и "на вси славяни книги да четат". Поздравявам всички дейци на науката, културата, изкуствата, образованието и просветата. Нека да пребъде делото на Светите братя Кирил и Методий". Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на представителите на десетки български читалища, които се събраха в театър "Сълза и смях" да отбележат 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

"Българските читалища са живите съкровища на България и вие, които ги носите в себе си, сте истинските носители на българщината", обърна се към хората в залата Нинова.

Тя припомни, че днес в 24 държави над 250 милиона души използват кирилицата. "Това е приносът на България към световната цивилизация", каза вицепремиерът. Нинова напомни и че освен азбука, сме дали на света и читалищата – първото е създадено в Свищов през 1856 г. от родолюбиви българи, които си поставили високите цели да създадат библиотека, да издирят и съхранят писмената ни, да подкрепят  младите българчета да учат и да помогнат на българските творци да издават творбите си.

"От онзи първи ден 30.01.1856 г. до ден днешен, българските читалища са просветни и духовни средища, живите съкровища на България", каза вицепремиерът пред представителите на читалищата. Тя акцентира и че не случайно Комитетът за нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО вписа българските читалища в регистъра на добрите практики. "Вие получихте и световно признание", каза Нинова.

"Днес, изправени пред много трудности, ви отдаваме своето признание и благодарност за това, което правите, но сме ви и длъжници да ви осигурим по-добри условия за труд и заплащане", каза  вицепремиерът и пожела на читалищните дейци: "Бъдете здрави, бъдете силни и със  самочувствие, че сте истински носители на българщината".

Снимка: Пресцентъра на Министерство на икономиката и индустрията

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК