Петков: Папата благослови нашата работа и ни каза да се борим с корупцията

Премиерът отбеляза, че е получил три съвета от папа Франциск при срещата им

23.05.2022 | 17:30 Редактор: Жаклина Иванова

Премиерът Кирил Петков е на посещение в Рим и във Ватикана в навечерието на 24 май. Българската делегация подари на Папа Франциск изработена от вълна сцена от Рождество Христово.

По думите на Петков главата на римокатолическата църква е благословил работата на правителството и е показал симпатия.

Премиерът отбеляза още, че е получил три съвета от папата при днешната им среща. Първият съвет е свързан с това, че корупцията е болест и папата очаква млади политици да я изкоренят. Вторият съвет бил, освен да обявяват пред медиите, да обяснят пряко на хората какво правят да борят инфлацията. Третият съвет, според Петков, засягал борбата с корупцията и външните врагове.

"Папа Франциск каза няколко неща, които ще са ни много полезни в следващите дни. Той уточни, че корупцията е болест, както и че младите политици са единственият начин да се изтръгне тя. Поздравявам вашето правителство за усилията, каза още той", призна министър-председателят.

Преди да се отправи за срещата с папата, премиерът, както и съпругата му и останалите в българската делегация се поклониха пред мощите на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе". Петков напомни колко е важно делото на светите братя Кирил и Методий.

По-късно българският министър-председател поднесе венец на олтара на Свети папа Йоан Павел II в базиликата "Свети Петър".

Енергетика, сигурност и борба с корупцията бяха основните теми в рамките на срещата на Петков с италианския му колега Марио Драги в Рим. След разговора премиерът изтъкна категоричната подкрепа на Драги за българското правителството и водената от него политика.

Това, че Италия изпраща над 800 човека в България като част от батальона на НАТО, е много добър знак за подкрепа, отбеляза Петков.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Пресцентър на МС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
много сте хитри, но
преди 11 месеца
Петков, младите и образовани ви се смеят на политичекста шизофрения...Баща ми е *** и религиозен и може да ти се върже на глупостите, но аз няма как...Много хитро манипулирате старите, прости поколения... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
хаха
преди 1 година
Точно този съюз между политиците и църковните служители държи обществото бедно и потиснато...С религия създават всички конфликти....Религията служи основно за потискане на пориви като сексуално желание и извръщаване на масите...Кирил Петков си прави секс и пари и побърква населението с религия... Сигнализирай за неуместен коментар