Петков подари на папата изработена от вълна сцена от Рождество Христово

По-рано премиерът присъства на литургия в базиликата "Сан Клементе"

23.05.2022 | 13:39 Редактор: Теодора Патронова

Премиерът Кирил Петков е на аудиенция при папата в Рим. На папа Франциск Петков подари сцена от Рождество Христово, изработена от вълна от деца от детски дом за сираци.

Българският министър-председател е в Рим по повод Деня на славянската писменост и култура - 24 май. В българската делегация са съпругата на премиера и четирима министри.

По-рано днес Петков присъства на литургия в базиликата "Сан Клементе", която беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. Българският премиер се поклони и на гроба на свети Константин Кирил Философ. 

В базиликата Петков отбеляза колко са важни светите братя Кирил и Методий както за България, така и за всички останали славянски народи.

"Азбуката, дарена ни от светите Кирил и Методий, прави старобългарската култура изключително значима за европейските цивилизации. А великите умове наричат България културно чудо на славяните. И днес, в навечерието на 24 май, великият ден на българската духовност, е важно да си припомним, че от нас зависи да запазим и да пренасяме традициите на светите братя Кирил и Методий. Българското слово да крепне като духовен мост", изтъкна премиерът.

По-късно Петков ще разговаря с италианския си колега Марио Драги и македонският министър-председател Димитър Ковачевски, който също е в Рим.

Снимка: Правителствена информационна служба

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК