Депутат остави значка с държавните символи на Украйна върху скулптура на Путин

Идеята на Йордан Терзийски се ражда, докато разглежда Музея на хумора и сатирата в Габрово

09.05.2022 | 19:30 Редактор: Ваня Кузманова

Арт провокация на представител от "Продължаваме промяната" в навечерието на 9 май. Йордан Терзийски остави значка с държавните символи на Украйна върху скулптура на Владимир Путин в Музея на хумора и сатирата в Габрово. 

Идеята на Йордан Терзиев се ражда спонтанно, докато разглежда Музея на хумора и сатирата в Габрово и вижда бюста на Путин.

"Когато видяхме бюста на Путин решихме да го удостоим с тази значка - България за Украйна, защото вярвам, че всеки един от нас може чрез дребни жестове като този, да показва съпричастност и да покаже, че този път България е на правилната страна на историята", посочи депутатът от "Продължаваме промяната" Йордан Терзийски.  

Бюстът е част от инсталация на скулптора Андрей Врабчев. Тя включва фигура в римска тога без глава и скулптури на шестима политици, повечето, от които вече не са на власт. 

Парадоксът е, че политиците, които ни направиха най-зависими и обслужваха интересите на Русия през последните 12 години, са най-големите евроатлантици, но понякога изкуството казва много повече", заяви Йордан Терзийски. 

Това не е първата подобна провокация в рамките на изложбата. Чужденци вече са подменяли главите на своите държавни лидери, а Путин се оказва с мустаците на Хитлер.

"Това всичкото са символични действия и символичното действие да свалиш главата на властта. Всичко, което сега се случва с руски, украински знамена. Това са символични действия и ни показват, че през символа изказваме мнение и да управляваме реалността", каза директорът на Музея на хумора и сатирата в Габрово Маргарита Доровска.  

А поставената от депутата значка е открадната още същият ден.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК