Икономист: Има алтернативни източници на суров петрол за България от Турция и Близкия изток

"България не е предоставила на ЕК ясни разчети как би се отразило ембаргото върху руския петрол у нас", заяви Руслан Стефанов

07.05.2022 | 14:10 Редактор: Искра Ангелова

България не е предоставила на Европейската комисия ясни разчети как би се отразило ембаргото върху руския петрол на нашата територия. Това заяви за Bulgaria ON AIR програмният директор и главен икономист на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.

Според него обаче исканията за отсрочка от нашата страна най-вероятно ще бъдат приети, както за другите три страни - Чехия, Унгария и Словакия.

Икономистът смята, че има алтернативни източници на суров петрол за България от Турция и Близкия изток.

"Пренастройването на рафинерията в Бургас ни няма да е проблем, защото "Лукойл Нефтохим" и сега преработва друг петрол, не само руски, трябва обаче държавата да се намеси. Трябва да има правни механизми, по които могат да се контролират действията на компанията. Страната би трябвало да има петролни запаси и готови горива за поне 3 месеца", подчерта той.

"Няма отказ от ЕК. Самата ЕК разбира, че част от страните може да имат проблеми с доставките на петрол. В случая на тях им е ясно за Унгария, Словакия и Чехия. В случая с България, става въпрос за несвършена домашна работа от страна на българското правителство, тъй като не са дадени ясни разчети, т.е. българското правителство не е продставило на ЕК готови разчети", коментира Стефанов.

И е категоричен, че страната ни има алтернативи.

"Нашата рафинрия е на море и може да има достъп. За това обаче трябва да се договорят с Турция за достъп до транзит на танкери през Босфора, както и с Близкия Изток, и други държави за алтернативен петрол. Най-трудното за България е държавата да осигури ембаргото от рафинерията, която знаем, че е руска собственост", категоричен е той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК