Диверсификация по време на война: Енергийният елит на Европа търси решение за газа

Европа ще покаже солидарност към всички страни, засегнати от действията на Москва

05.05.2022 | 19:17 Редактор: Ваня Кузманова

След Унгария и Словакия – отсрочка за ембаргото върху руския петрол в Европейския съюз ще поиска и България. 

"Със сигурност ще искаме отсрочка. Работата на "Лукойл" и начинът, по който може да намерим алтернативни решения ще търсим и вътрешни, за да няма рискове за рафинерията и тя да продължи на нормален капацитет", заяви министърът на енергетиката Александър Николов.  

Осемте държави на форума се обединиха около нуждата от енергийна диверсификация и общи алтернативи за газа, който Русия използва като оръжие – категорично е българското правителство. 

"В миналото газът вървеше от Север на Юг, сега същите тръбопроводи могат да се използват от Юг на Север. Новите интерконектори ни позволяват да направим нова енергийна карта на региона", посочи премиерът Кирил Петков.   

"Добрата новина е, че регионът е добре позициониран за диверсификация на доставките. България има възможност да транспортира 20 млрд. куб. метра газ на север от юг. Ние имаме скромно потребление от 3 млрд. куб. м и има свободен капацитет за пренос. Ако обединим действията си и по отношение на електроенергията, може завинаги да приключим зависимостта от Русия", каза финансовият министър Асен Василев.  

"Честно казано ние на Балканите все намираме повод да спорим. Но когато времената са различни следва да загърбим различията и да бъдем единни", допълни Александър Николов.  

За единство призоваха и останалите държави в и извън общността и предложиха: 

"Трябва да си сътрудничим в 3 посоки: да ускорим прехода, да диверсифицираме нашите източници и да насърчим инвестициите", заяви министърът на енергетиката на Гърция Константинос Стрекас.  

"България е важен участник в интерконекторите и връзката с Източна Европа. Завършването на инфраструктурата ще бъде от ключово значение. Искаме зеленият коридор да се разгърне към Европа", посочи министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов. 

А Европа ще покаже солидарност, както с Украйна, така и с всички страни, засегнати от действията на Москва. 

"Енергийната инфраструктура на Украйна пострада много. Докато пристигах към София руски ракети унищожиха 3 електроцентрали в страната. 800 градове и над 700 хил. домакинства са без ток. Оперираме в извънреден режим", каза министърът на енергетиката на Украйна Герман Гелошенко.  

"Решението на Русия да спре доставките на газ за България е опит да се разцепи ЕС и общността трябва да отвърне със солидарност и конкретни действия. До предстоящата зима трябва да се реши въпросът със запълняемостта на газовите хранилища", заяви генералният директор на ГД "Енергетика" на ЕК Дите Юл Йоргенсен.

На форума беше обсъдено и създаването на първа регионална работна група като част от платформата на Европейския съюз за закупуване на енергия.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК