България ще поиска отсрочка от ЕК за ембаргото на руския петрол

"След криза всички излизат по-силни от нея", посочи министърът на енергетиката

05.05.2022 | 13:54 Редактор: Ваня Кузманова

Министрите на енергетиката на 8 държави обсъдиха в София енергийната сигурност на региона в условията на газова криза.

"България ще иска отсрочка от Европейската комисия по повод ембаргото, което тя се опитва да наложи на Русия за доставките на петрол в рамките на общността", заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

Всички страни, участващи във форума, бяха единодушни, че е необходима солидарност между държавите в газовата криза, която се формира вследствие на войната на Украйна.

Министърът на енергетиката на Украйна обяви, че макар и независима, страната му е изложена пред множество рискове. Като само за ден в страната са атакувани с ракети на Русия 3 от енергийните им центрове,  по този начин 600 хил. домакинства са оставени без електроенергия. 

"Честно казано, ние на Балканите все намираме повод да спорим. Така е било винаги. Когато времената са различни, следва да загърбим различията, да сме силни и единни. След това отново ще можем да сме си конкуренти и да се съревноваваме. След криза всички излизат по-силни от нея", посочи министър Александър Николов.

"Обикновено в миналото газът вървеше от север на юг. Сега същите тръбопроводи могат да се използват от юг на север. Новите интерконектори ли позволяват това, а това ни позволява да направим нова енергийна карта в региона и нови опции за диверсификация излизат на дневен план. Когато говорим за увеличение на капацитета на терминалите, знам, че има още капацитет от Турция. Трансбалканският капацитет може да носи газ през Гърция и можем и към Сърбия, и към РСМ да носим. Възможностите са големи", посочи премиерът Кирил Петков. 

"Ние се подготвяме за спиране на газа, защото виждаме историята и как това вече се е случило без причина. Добрата новина е, че регионът е добре позициониран за диверсификация. Имаме възможност да местим 20 млрд. куб. м от юг на север. България има скромната нужда от 3 млрд. Румънските нужди и тези на Молдова също са скромни, така че има 15 млрд. куб. м, които могат да се пренасят през България и Румъния. Това е част от решението", каза финансовият министър Асен Василев. 

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
вън
преди 1 година
Оставка на соросо-идните слуги в българското правителство! Стига далавери в енергетиката! Този министър за нищо не става! Сигнализирай за неуместен коментар