Словесни престрелки: Радев и Борисов с критики към властта и помежду си

Румен Радев беше критичен и към Стефан Янев като се разграничи от партията му

06.05.2022 | 17:40 Редактор: Ваня Кузманова

Остри критики към решението на Народното събрание за ремонт на украинска военна техника отправи президентът Румен Радев. 

Държавният глава обвини депутатите, че решението им може да вкара България във война. Президентът обаче беше критичен и към бившия служебен премиер Стефан Янев и се разграничи от партията му. 

"Партиите пренебрегват здравия разум, защото това решение е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Виждате, че конфликтът никак няма да бъде кратък, той ще се разраства", посочи Радев.  

И призова за солидарност с Украйна, но без разделение в обществото. 

"Абсолютно недопустимо е в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната. Това е опасно. По българските улици трябва да се веят български знамена. Всеки, който по някакъв начин пренася тези страсти в България или ни въвлича във войната трябва да бъде готов да понесе своята отговорност", заяви президентът. 

Държавният глава се разграничи и от новата партия на бившия премиер Стефан Янев. 

"Мисля, че назначените от мен министри бяха силни, когато работиха заедно като екип в служебния кабинет, но впускането в партийната политика се оказва съвсем друго изпитание - за много от тях непосилно. Не работя с поставени лица", каза той.  

Позицията на президента провокира лидера на опозицията - Бойко Борисов. 

"Аз не го гледам Радев. Слушам владиците. Той доведе и инсталира тези, той излизаше и слушаше Киро и Асен и сега всячески се пази от Стефан Янев и другите, защото хората го сочат него с пръст, че няма позиция. Който сее ветровете, жъне бурите", отсече бившият премиер Бойко Борисов.  

Според Борисов писмото от украинския посланик до парламента с исканията на Украйна е използвано от управляващата коалиция, за да запази стабилността си. 

"Този посланик в централата на ГЕРБ пред много хора искаше военна помощ и ми праща писмо сега, срамота за него", каза още Борисов.  

Въпреки това според лидера на ГЕРБ България има възможност да ремонтира военна техника от Украйна.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК