Заков: Жертва сме на хибридна война, страхуваме се, че някой ще ни нападне

Няма пряка военна заплаха, увери военният министър

06.05.2022 | 11:10 Редактор: Тодор Петров
Заков: Жертва сме на хибридна война, страхуваме се, че някой ще ни нападне

"Няма пряка военна заплаха, няма заплаха за националната сигурност, но има рискове и тези рискове трябва да бъдат осъзнати. Когато се води война на няколкостотин километра от българската граница, рисковете са високи", заяви министърът на отбраната Драгомир Заков.
 
Според него Молдова е потенциална криза, която може да се развие, а Балканите винаги са в обсега на потенциална дестабилизация. Заков посочи, че няма опасения, че "ще останем без съдействие от нашите съюзници" за охраната на българското небе.

Във връзка с решението на парламента за помощта, която страната ни ще окаже на Украйна, Заков заяви пред БНР:

Не мисля, че Въоръжените сили станаха жертва. По-скоро стана жертва единството сред българските граждани. Получи се едно разделение по тази тема. Проекция на това разделение е компромисът, който се търсеше в Народното събрание.

Относно ремонта на украинската военна техника у нас Драгомир Заков уточни, че по време на визитата от украинска страна идната седмица ще бъдат обсъдени детайлите – как ще става транспортирането. Украинската страна ще бъде запозната с възможностите на нашите заводи.

По думите му "това ще бъде доста сериозна крачка в поддръжка на нашите предприятия".

В отговор на въпрос за изказването на държавния глава Румен Радев, свързано с решението за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, военният министър изрази мнение, че е "прекалено да се каже, че България ще бъде въвлечена в конвенционална война".

"България отдавна е в хибридна война. България е жертва на хибридна война. Резултатът е страхът в българското общество, че някой може да ни нападне. Съюзниците ни правят достатъчно за нашата армия", смята военният министър. 

Той съобщи, че се работи със съюзници, за да може да се удължи използването на МиГ-29.

"Целта е българските ВВС да не губят способности. Има 110-годишна история на ВВС. Би било ужасяващо да стигнем до загуба на способности. Имам пълно доверие в боеспособността на Българската армия", заяви министър Заков.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК