Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: "Български пощи" паднаха жертва на хибридната война у нас

Частният сектор трябва да участва в осигуряването на киберзащитата, подчерта Златогор Минчев

04.05.2022 | 21:11 Редактор: Елеонора Танева

След хакерската атака срещу "Български пощи"- спешен съвет по киберсигурност. Какви мерки трябват за защита на държавните институции?

"Ще сменим законодателната рамка. Но не е новият министър, който трябва да носи отговорност, този проблем е от 30 г.  Държавната администрация няма нужните средства да поддържа системите си в нужната готовност. Що касае администрирането, то работи на магия", коментира експертът по киберсигурност Златогор Минчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него инвестиция от 100 млн. за "Български пощи" в момента е излишна.

"Едва ли тези 100 млн. за обновяване са крайно наложителни. Сигурно милиард са ни нужни за новото електронно управление. Време е да се спре да се работи на парче, нужен е план за инвестиции. У нас всеки обича да си прави малки частни мрежи и да няма единно администриране", добави Минчев. 

Експертът по киберсигурност подчерта, че мрежите от държавната администрация са част от критичната инфраструктура на страната и са въпрос на национална сигурност.

"Ние дори не провеждаме периодични стрес тестове, за да видим къде са пробойните. Съветът може да даде добри законодателни препоръки и да въвлече хора от частния сектор. Без това проблемът няма да се реши, ще има още криптирани системи, още дезинформационни кампании", каза още Минчев пред Bulgaria ON AIR. 

И уточни, че в случая с "Български пощи" вината не трябва да се хвърля върху руските хакери.

"Зад тази конкретна атака никой не знае кой стои. Руските хакери са едни от добрите. Теоретично авторите на софтуера може да са руски хакери, но ние в случая сами сме си пробили системите с недобра защита. "Български пощи" паднаха жертва около изплащането на добавките. Това е елемент на чиста хибридна война в България, едва ли на Русия това в момента ѝ е фокус", подчерта експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
калинки
преди 1 година
Какви руснаци, какви хакери?! Компютрите са се заразили с криптиращ вирус, познат от 7-8 години! Когато държавната администрация е пълна с партийни калинки, които не знаят за какво ходят на работа ( а някои не си знаят и работните места), какво може да се очаква? Сигнализирай за неуместен коментар