Има опасност за архива на "Български пощи" след хакерската атака с руски почерк

На 16 април е започнал процесът по криптиране на данните

03.05.2022 | 19:04 Редактор: Искра Ангелова

Смяна на ръководството на "Български пощи". Рокадата идва след като повече от 2 седмици работата на всички клонове в страната е възпрепятствана заради хакерска атака.

Към момента в "Български пощи" функционира изплащането на пенсиите и международните пратки. До дни се очаква да заработят и паричните преводи. Засега няма индикации да са изтекли лични данни, но част от архива на "Български пощи" вероятно ще бъде загубен.

"Това управление не бива и няма да взима нито едно решение повече за бъдещето на пощите, като принципал на "Български пощи" днес поисках оставките на изпълнителния директор и целия състав на съвета на директорите, като категорично заявявам, че ние сме твърдо решени да спасим "Български пощи", заяви вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

Държавна агенция "Национална сигурност" е била уведомена за атаката и е предложила помощ, но тя е отказана от ръководството на "Български пощи" с мотива, че ще се справят сами. След първоначалните проверки, става ясно, че причините са вътрешни и външни.

"От началото на ескалацията на конфликта между Русия и Украйна, голямо количество инструменти за кибератаки се предоставят свободно във форуми и платформи заедно с инструкции за използването им. Тези инструменти се използват както от поддръжниците на тези страни, така и от криминални елементи. Вътрешните са забавяне на въвеждане на съвременни механизми за киберсигурност и мониторинг", поясни председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Хакерската атака е извършена от чужбина, като е започнала на 4 април с проникване в мрежата на "Български пощи". На 5 април са се извършили тестове, за да се види дали сработват всички механизми. И на 16 април е започнал процесът по криптиране на данните.

"Вирусът и зловредните инструменти имат ясно изразен почерк на произход на Руската федерация, както и използваните техники за проникване, и за цялата подготовка на атаката също носят почерка на службите на Руската федерация, тъй като това не е първата такава атака", добави IT експертът и съветник към кабинета на вицепремиера Калина Константинова - Васил Величков.

През последните два месеца обект на подобни кибератаки са станали и гръцките и финландските пощи.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК