Константинова: Ръководството на "Български пощи" да подава оставка, софтуерът носи почерка на Русия

Не може да се потвърди, че има намеса от руските служби, заяви вицепремиерът

03.05.2022 | 14:04 Редактор: Теодора Патронова
Константинова: Ръководството на

Повече от две седмици работата на "Български пощи" продължава да е възпрепятствана след хакерската атака. Засегнати са пратките и изпращането на писма. 

Вицепремиерът Калина Константинова е поискала оставката на ръководството на "Български пощи", стана ясно на брифинг в Министерския съвет.  В момента от услугите работи само изплащането на пенсиите и международните пратки.

Плащането на сметки ще изчака преинсталирането на всички компютри от мрежата. 

Проникването е започнало още на 4 април и са били инсталирани допълнителни инструменти, а на 5 април са извършени тестове. След това не е имало никакъв контакт до 16 април, когато е започнало изплащането на великденските добавки на пенсионерите.

Софтуерът носи почерк на Руската федерация, но не може да се потвърди, че има намеса от руските служби. Също така при атаката няма индикация за изтичане на лични данни, но Константинова не може да потвърди на 100%, че не е имало такова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
заблуди
преди 1 година
Г-жо Константинова, в Български пощи не е имало хакерска атака, както ни заблуждават някои! Имало е заразяване с вирус, който криптира информацията и за декриптиращия ключ се иска заплащане! Този вирус след това се е разпространил в пощенската мрежа. Вирусът циркулира от години в интернет пространството и не е непознат, нито е руски. Явно мрежата на Пощите не е достатъчно надеждно защитена, ако въобще има някаква защита. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Да живее дружбата между България и Украйна,и между България и Америка ,северна разбира се Сигнализирай за неуместен коментар