Калина Константинова: Ще преобразим "Български пощи", всеки клон ще е и гише за административни услуги

Вицепремиерът по ефективното управление с първо интервю пред Bulgaria ON AIR

11.01.2022 | 18:33 Редактор: Здравко Черкезов

"Ефективно управление е преводът на залегналия на Запад термин good governance – добро управление. Това е по-ефективното управление на човешките ресурси в администрацията, на вътрешните процеси. Тази задача е свързана с дигитализация на тези процеси, на оптимизацията на регистри и на едно прозрачно управление в много по-добро партньорство с бизнеса и гражданския сектор", посочи пред предаването "Директно" вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

Един от акцентите на по-ефективното управление пада върху споделените услуги.

"Държавната администрация всъщност е разделена на две – обща и специализирана. Специализираната администрация е там, където се случват политиките, а общата – хората, които обслужват процесите да вървят правилно. Тези процеси спокойно могат да бъдат споделени. България е №4 в света като аутсорсинг дестинация и това ноу-хау го има, и е време да влезе в администрацията", обясни вицепремиерът пред Bulgaria ON AIR.

Първата голяма реформа на Константинова ще се случи още януари, когато ще бъде създадено първото споделено звено за човешки ресурси. С него новите министерства няма да има нужда да създават свои звена.

"Ще спестим ходенето от гише на гише чрез цялостен реинженеринг на процесите. Вместо да си вземате половин ден отпуск, за да извършвате шест услуги на шест различни места, ще можете на едно гише да извършите една услуга", изтъкна тя. 

Част от оптимизацията на администрацията включва и изцяло нова концепция на "Български пощи", които попадат под ресора на Константинова. Тя възнамерява да превърне пощите в място, където да се предлагат и административни услуги. 

"Имаме визия за цялостна модернизация, дигитализация и промяна изобщо на концепцията за "Български пощи". Едно от големите предимства на "Български пощи" е голямата им клонова мрежа и това всъщност е лицето на държавата в малките населени места. Това, което искаме да направим, е да ги трансформираме да могат да предоставят и административни услуги – да могат да са посредници на абсолютно всички услуги, които се предоставят в другите звена на администрацията", обяви вицепремиерът.

"Това едно гише всъщност да бъде в пощата. Всичко, което имате да си свършите с държавата, да може "Български пощи" да бъде посредник", добави тя.

Срокът за реформата е в рамките на 2022 г. По думите ѝ тя е дългоочаквана, защото ще изпълни пощите със смисъл.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК