Двоен ръст при обявите за работа, най-търсени са специалисти в администрацията и IT сферата

Хоум офисът става все по-популярен

08.12.2021 | 19:05 Редактор: Теодора Патронова

Почти двоен ръст при обявите за работа се наблюдава за последната година, като най-търсени се оказват специалистите в администрацията и IT сферата. На фона на пандемията: вече всяка седма обява дава възможност за дистанционна работа.

Работата от вкъщи става все по-популярна. Това са позиции в административни и обслужващи дейности, както и в сектора на аутсорсинг индустрията, търговията и продажбите.

"Това, което се вижда е предимно в администрацията - търсят се административни служители, сътрудници и хора, които имат богат и значителен опит в комуникацията с хора. Вижте, определено тенденцията в момента е работа от вкъщи, а относно търсенето на кадри се търсят във всяка една сфера", обясни специалистът в Агенция за подбор на персонал Йоана Негрова.

Реално на фона на двойно повече обяви за работа, специалисти все пак се намират трудно.

Невен Боянов е управител в обучителна фирма за информатика и роботика. Споделя, че има недостиг на кадри с познания в технологиите.

оляма част от специалистите отиват в София или в чужбина и тук е много трудно да ги привлечем. Много малко хора се връщат обратно във Велико Търново след като са завършили тук. Като цяло не би трябвало да има разлика в заплащането, ако работиш една и съща работа в София и Велико Търново, но на практика не е така", подчерта управителят на организация в сферата на образованието Невен Бояновц. 

Оказва се, че пандемията е помогнала на хората с добро образование и опит от малките населени места да останат по домовете си и да работят към големи международни компании.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК