Завършилите висшисти все по-трудно намират работа, очакват висока заплата

Все по-голям интерес има към специалностите "Педагогика" и "Медицина"

02.12.2021 | 19:09 Редактор: Елеонора Танева

Студентите в България са се увеличили през последната година. Завършилите обаче, все по-трудно си намират работа. Това показват данните на Министерството на образованието.

Симона Гоцова избира да учи "Финанси", защото вярва, че в тази сфера има развитие.

Важно е да се показва постоянство, желание и упоритост. Заплатата винаги е една много голяма мотивация за това къде ще се развива един млад човек. Никой не иска да стои по 12 часа пред компютър за никакви пари, имайки предвид инфлацията, която ни заобикаля в момента", казва Симона.

Ръст в сравнение с предишните години има при записалите се да учат "Педагогика" и "Медицина". Въпреки че в момента най-много студенти учат икономика, новозаписалите се са два пъти по-малко. Завършилите специалности, свързани с IT сферата, математиката и металургията са с най-голям шанс за по-висока заплата.

"В българското висше образование виждаме една устойчива тенденция на увеличение на броя на студентите в направления, от които пазарът на труда има по-голяма нужда. Това е за сметка на намаляването на такива, при които наблюдаваме слаба реализация на завършилите", обясниха от Министерството на образованието.

Виктор Лалев е в сферата на IT от близо 10 години. Завършил е информационни системи в Софийския университет и започва да работи още докато учи. Казва, че приток на млади специалисти в бранша има, но работни места също не липсват. 

"Освен по-доброто заплащане в сектора, ги привлича и това в какъв екип биха попаднали и в каква сфера са насочени проектите, по които биха работили", сподели опита си Лалев.

Съветът му към бъдещите му колеги е да не спират да учат нови неща, защото секторът се развива бързо. А към всички е да работят упорито, за да постигат целите си.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Joko
преди 2 години
Завършилите виШисти са само завършили. Преди да искат трябва да могат ! Сигнализирай за неуместен коментар