България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Военен експерт: Войната е политика, Украйна е обречена да победи Русия

Налбантов: Гергьовден съчетава символите на държавността - армия, духовност и семейство

06.05.2022 | 08:20 Редактор: Тодор Петров

"Днешният празник съчетава в себе си трите символа на държавността - армия, духовност и семейство. В България се празнува от всички хора от различни религии. Той е израз на единството на нашия народ и готовността да се защитава родината и обществото", заяви военният експерт Илия Налбантов в студиото на "България сутрин" в Деня на храбростта и празника на Българската армия. 

Той подчерта, че Гергьовден има дълбоки корени в душата на българина и на няколко пъти празникът възкръсва. Той е кулминацията на етапа на завършване на подготовка на завършване на младия набор. 

"От Тодоровден до този ден се извършва инициацията на младежите, които трябва да станат мъже. Младежите се учат на държавност във войската и стават отговорни за семействата си и обществото. Затова Свети Георги е патрон на нашата армия", посочи Налбантов пред Bulgaria ON AIR.

"Не си свършихме на 1000% задачите от управленската програма за 4 години. Не преобърнахме тренда за превъоръжаване на Българската армия. Състоянието на БА е такова, каквото българското общество е решило. Ако то се жертва малко за своята войска, изразено чрез адекватно финансиране, то такава армия ще получи. Ако се дърпа от това чрез своите политици, ще получи условна защита", каза експертът, който бе част от екипа на бившия военен министър Красимир Каракачанов.

Технологично остарялата ни техника се поддържа в някаква готовност за бойно използване, стана ясно от думите му.

"Друг въпрос е доколко тя е адекватна за воденето на съвременна война. Друг въпрос е и доколко политиците ни са адекватни да управляват високотехнологична армия, за да водят война. Защото войната е политика, а армията е средство за осъществяване на тази политика", подчерта Налбантов.

Военният експерт изтъкна, че голямата армия при съвременната война не е гаранция, че ще победиш, тъй като побеждават високотехнологичните армии. 

"Премиерът Кирил Петков има уникалната възможност да преодолее този дефицит от способности на нашата армия. Ако на тази актуализация на бюджета не постигне 2%, а на бюджета за 2023 г. не постигне 3% от БВП за превъоръжаването на армията, значи не си е свършил работата", обясни гостът.

Налбантов е очаквал войната в Украйна да се развие по тази начин. А именно - мотивираната украинска армия, която се бори за свободата на своя народ и интегриране му в европейската цивилизационна система, е уникална и ще победи.

"Тя ще победи и с помощта на онези сили в Русия, които са наследници на Немцов и неговите последователи. Избитите и прогонени от режима на Путин истински руснаци, които милеят за своята родина не по-малко от олигарсите. От Русия не може да видите информация за техни загуби, защото войниците нямат телефони и не могат да снимат. Докато всеки украински войник е с телефон. Украйна е обречена да победи", убеден е Налбантов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
С АТОМНО И ТЕРОЯДРЕН
преди 1 година
С АТОМНО И ТЕРМОЯДРЕНО ОРЪЖИЕ СИ НЕПОБЕДИМ.ТАКА, ЧЕ УКРАЙНА ПОБЕДИТЕЛКА- БОШЛАФ. НО ВАЖНО Е ДА СИ УБЕДЕН В КАУЗАТА СИ. НИЕ ИМАМЕ ЕДНА КАУЗА- ДА НЕ СМЕ .......... НА 2-*** МЕЖДУНАРОДНИ .......... И 1 РЕГИОНАЛЕН. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
васко
преди 1 година
Тоя е експерт, колкото аз съм трамваи Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 2
Читател
преди 1 година
Разни "експерти" от кол и въже,като дърти врачки "предсказват",кой ще победи във войната Русия-Украйна.Естествено,че Русия ще победи,въпреки,че и дъртият Байдън праща оръжие за ЗЕЛЕНски всеки ден. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
АКО УКРАЙНА ПОБЕДИ
преди 1 година
АКО УКРАЙНА ПОБЕДИ ЛУДИЯ ЩЕ УНИЩОЖИ СВЕТА. ТАКА, ЧЕ ЕДНО РЕМИ УЖ С ПОБЕДА ЗА ЛУДИЯ(АМА ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА МУ ВИКАМЕ УРААААА), ЩЕ ГО УСПОКОИ И МАЛКО ЩЕ ПОЧИНЕМ ОТ ТОЗИ УЖАС ДНЕШНИЯ. Сигнализирай за неуместен коментар