България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Военноисторическият музей със специална изложба за историята на ордена

Вратите му остават отворени до 17:00 ч.

06.05.2022 | 07:48 Редактор: Искра Ангелова

Във Военноисторическия музей днес ще бъде представена изложбата "Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст". А вратите му ще бъдат отворени от 10:00 до 17:00 ч.

"Орденът за храброст е учреден на 1 януари 1880 година от първия български княз - Александър Батенберг. Той учредява ордена с идеята да бъдат наградени всички заслужили лица, борили се за Освобождението на България и за бъдещи подвизи на бойното поле. Първото награждаване се е случило на 17 април 1880 година", каза Анна Дюлгерова от Националния военноисторически музей за "България сутрин".

Първоначално са наградени 33-ма души.

"Наградено е и Самарското знаме. Самият орден за храброст - първа степен, най-високото отличие на ордена, е вграден в пиката на знамето, която ще покажем на нашите посетители. Заслугите, за които е връчван, са бойна храброст на бойното поле. Българският княз спрямо Търновската Конституция има правото да учреди орден, свързан с военни заслуги", допълни Дюлгерова в ефира на Bulgaria ON AIR.

А след Сръбско-българската война се учредява най-високата степен на ордена - Великият кръст.

"Посетителите на изложбата могат да видят любопитни вещи, които са свързани с изображението на ордена, като шпагата на Цар Борис III, която има вграден орден и е произведена лично за него. Тя е с неговия личен подпис. Могат да бъдат видени и бойни знамена", поясни Дюлгерова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК