Цените у нас и в Румъния: Кой и за какво плаща повече?

Не е изключено цените на някои стоки да се повишат още

28.04.2022 | 19:15 Редактор: Жаклина Иванова

Заради рекордната инфлация и надвисващата газова криза, не е изключено цените на някои стоки да се повишат още. Покупателната способност на българина рязко намалява. Инфлацията бележи рекорд от октомври 2008 г. Само за година у нас цената на хляба се е повишила с 18%, а на млякото - с 13%.

Дори и цените у нас да са сходни с тези в Румъния, не така стои въпросът със заплатите. Оказва се, че разликата в минималната работна заплата е 150 евро. Количеството продукти, което може да си позволи едни българин, е по-малко в сравнение с румънец, който получава минимална заплата.

В произволен магазин в Русе хлябът е 1,60 лв., млякото - 2,50 лв., а литър олио - 6 лв. Плюс месо и краставици сметката на касата е 25 лв.

Колко обаче ще струват тези продукти в Румъния?

В съседния на Русе град Гюргево 300 грама заводски хляб е 0,70 лв. Общата сметка показва, че същите продукти в Румъния ще струват 18,20 лв.

Общото обаче от двете страни на границата са цените на горивата - около 3 лева за литър.

Няколко са вече предложенията за овладяването на инфлацията у нас. Сред основните са таван на цените, както и намаляване на ДДС за някои от основните хранителни продукти, за тока, водата и парното. До момента управляващите не са постигнали консенсус за тях. Очаква се до 2 седмици да бъдат обобщени всички предложения.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК