Темата за Северна Македония на път ли е да "взриви" коалицията?

За нови спорове сред управляващите стана стана остро изказване на премиера на РСМ Димитър Ковачевски

20.04.2022 | 19:00 Редактор: Здравко Черкезов

Нови спорове в управляващата коалиция по темата Северна Македония. Повод за това стана остро изказване на премиера на страната Димитър Ковачевски. Според него, крехките отношения София-Скопие може да се разклатят лесно. А у нас партньорите в управлението заговориха за "взривяване на коалицията".

Стъпка назад от добрия тон със Скопие. Премиерът на Северна Македония отправи критики към българската делегация, посетила Битоля, и определи поведението ѝ като "еднодневна политическа печалба". 

"За съжаление, с последното посещение на българската делегация в Битоля духовете на миналото се събудиха, разпалвайки отново езика на омразата и недоверието, срещу които успешно се борихме. Оттук напълно разбираме чувството на гняв на гражданите през изминатите дни", коментира Ковачевски.

От "Продължаваме промяната" обаче си писаха добра оценка след посещението. 

"Имаше делегация в Битоля, оказахме подкрепа на нашите сънародници в страната и не може да има никакви коментари за влошаване на отношенията между двете страни. Не мога да кажа, че това е официална позиция на РСМ", заяви председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

На полярно мнение се оказаха партньорите им във властта от "Има такъв народ" (ИТН), които заподозряха задкулисие и предупредиха: 

"Много се надявам, за пореден път призовавам тези, които си мислят, че могат да продават България, да ревизират позицията си. Да спрат с тези мисли и идеи. В противен случай това ще е взрив в самата коалиция. То ще е взрив в българското общество", смята зам.-председателят на ПГ на ИТН Станислав Балабанов.

От ДБ отговориха: 

"Това не води... Моят призив е дайте да запретнем ръкави и да работим, а разпадането на коалицията е най-лесната работа", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Остри бяха и от опозицията, според които кабинетът не дава информация за развитието на отношенията ни със Скопие.

"Кирил Петков да не дава бърз кредит на доверие в РСМ, защото бързо щял да бъде изхабен...", отсече бившият външен министър и депутат от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева.

Да се изпрати дипломатическа нота до Скопие, призоваха от "Възраждане". Ако това не се случи, са готови да организират протести с искане за оставката на кабинета. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Алеков
преди 1 година
Докато К.Петков тича ту в Македония,ту в Украйна,Борисов си плете пуловера.Г-н премиер,загледай се в жестокия поглед на колегата си от комшийската държавица.Той е от оная група от битолските села,на които от устата им,хвърчеше огън и жупел по адрес на нас българите.В Украйна вместо ЗЕЛЕНски да вдигне бялото знаме пред руските военни части,той се крие в убежища,понякога до майките с колички и чака "помощ" от задокеанският си "приятел" Джо Байдън."Совалките" ви носят всеки ден,делели минуси! Сигнализирай за неуместен коментар