Ковачевски видя провокация: Българската делегация в Битоля разпали езика на омразата

"Посещението събуди духовете от миналото", заяви премиерът на РСМ

20.04.2022 | 13:48 Редактор: Ваня Кузманова

Дни след като българска делегация присъства на официалното откриване на клуба на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля, премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски излезе с остро обръщение. 

Според него посещението на българската делегация е разбунило духовете от миналото. Откриването на клуба с името на Иван Михайлов, в присъствието на българските висши политици, беше оценено като провокация. 

Иван Михайлов е български революционер, дългогодишен лидер на Вътрешната македонска революционна организация, но според властите в РСМ е бил сътрудник на фашисткия режим.

"За съжаление, последното посещение на българската делегация в Битоля събуди духовете от миналото, като разпали отново езика на омразата и недоверието, срещу които успешно се борихме. И аз напълно разбирам гнева на гражданите през изминалите дни. Нашата държава извоюва своята независимост по време на Втората световна война, в която гражданите участваха като антифашистка народно-освободителна война. Антифашисткото определение на гражданите е част от националната ни идентичност, с която се гордеем в демократична Европа", заяви премиерът Ковачевски. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК