Ковачевски: Има хора, които не искат да видят РСМ в ЕС и работят срещу споразумение с България

Премиерът на Северна Македония потвърди позицията на Петков за руски шпионаж

02.04.2022 | 19:00 Редактор: Теодора Патронова

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски потвърди позицията на Кирил Петков за руски шпионаж с цел влошаване на отношенията между Скопие и София. Това единомислие, според българите в Северна Македония, не трябва да измества вниманието от техните искания - Скопие да ги впише в основния закон на страната. Те са готови и на протестни действия, заявиха в предаването "Брюксел 1".

Премиерът на Северна Македония също допусна, че евентуална руска намеса е имала за цел да попречи на отношенията със София.

"Има индивиди и маргинализирани групи, има дори политически партии в страната, които се финансират от трети държави, които не искат да видят Северна Македония в ЕС и работят срещу евентуално споразумение между България и Северна Македония", изтъкна той.

На този фон Ковачевски даде добра оценка на резултатите в работните групи. Българите в страната обаче очакват план от правителството в София, за да се постигне вписването в Конституцията на Северна Македония, което ще отвори квоти за работни места в държавната администрация.

"Когато се прави конкурс за работа - най-отдолу се пише кандидатът от каква националност трябва да бъде, технически причини", заяви председателят на "Граждански демократичен съюз" в Република Северна Македония Петър Колев.

Ковачевски потвърди - промяна в основния закон ще има, но е нужно време. 

"Включването на българите в Конституцията, а тук не говорим само за българите, но и за хърватите и черногорците, нормално ще премине през процедура на конституционни промени и това отнема повече време, и този процес трябва да бъде подкрепен практически от всички политически партии, защото гласуването е с мнозинство от 2/3 от депутатите", обясни премиерът.

В случай, че това не бъде постигнато, сънародниците ни в Скопие са готови на протести.

"Очаквам, че българската държава няма да направи търговия с българската история и няма да ни жертва нас - македонските българи, на фона на това, че ще се сложи някаква плоча на Цар Самуил в Одрин, и че ще махнат само 12 от фашистките подписи", коментира Илия Стояновски, македонски гражданин от български произход.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК