Заплетен казус скара депутатите: Ремонтите на пътищата са пред спиране

МРРБ предлага анексите към договорите за поддръжка да бъдат удължени и работата да продължи

05.04.2022 | 18:55 Редактор: Теодора Патронова

Ремонтите и поддръжката на пътища у нас са пред спиране. Причината са прекратените договори от служебния кабинет за този род дейности. Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов настоява за решение на Народното събрание, с което изтичащите анекси да бъдат удължени, а с това и 50% от парите за поръчаното на строителните фирми да бъдат платени.

Над 270 са обектите в цялата страна, при които са започнати ремонти, но не са довършени. Между 2019 и 2020 година се сключват 34 договора като прогнозната цена за тях е 712 млн. лв. По-късно се оказва, че цената набъбва до 3,3 млрд. лв., която се получава в реална стойност. Именно разликата между двете цени последният служебен кабинет вижда като възможност за нарушение. През 2021 година  кабинетът прекратява тези договори с анекси, а нови обществени поръчки не са откриит. Те са били за срок от 5 години. 

"Ще се стигне до прекратяване поддръжката на републиканската пътна мрежа преди да сме имали шанса да изберем нови изпълнители и да сключим договори с тях. Това е риск, който може да бъде преодолян само ако НС със свое решение ни позволи да продължи да възлага по настоящите договори до избора на нов изпълнител", каза министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Над 1 милиард лева по договорите са признати и по тях е започнала работа, но е спряла и е в заварено положение. Предложението на регионалното министерство е анексите към договорите да бъдат удължени и работата да продължи, като се платят 50% от дължимите пари. От ГЕРБ обаче не се съгласиха.

"Не би могло с решение на НС да се решават въпроси, които са в управлението на АПИ, МРРБ и които и да е орган на изпълнителната власт", подчерта бившият регионален министър Николай Нанков.

По време на обсъждането на казуса в ресорната комисия депутатите поискаха точката да бъде отложена докато не бъде предоставена повече информация, което доведе до напрежение.

"Искаме да се реши проблем, който както виждате е станал преди нас", изтъкна министърът.

"Очевидно, че сме загубили една година, в която не се казва кой всъщност е надробил тази попара, която се опитваме да изсърбаме всичките", каза Халил Летифов от ДПС.

"Една изпълнителна власт трябва да носи отговорност за кашите забъркани не само от служебни правителства, тези договори са сключвани 2018, тогава служебно правителство нямаше", изтъкна Манол Генов от БСП.

В крайна сметка проекта на решение беше приет с 9 гласа, като от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" не гласуваха.

Проектът на решение предстои да бъде разгледан и в още една ресорна комисия, а  след това гласуват в залата на народното събрание. Ако в крайна сметка бъде гласуван, ще бъдат отпуснати до 50% от дължимите суми и поддържката на пътища ще продължи поне до септември.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК