АПИ ще разплати 50% от дължимите средства на "Автомагистрали – Черно море" АД

Според министър Караджов останалите средства ще бъдат платени след доклад на комисията по ревизия

30.03.2022 | 16:53 Редактор: Теодора Патронова

Парламентът ще се произнесе в най-кратки срокове по казуса със забавените плащания за ремонт и поддръжка на пътища. Това стана ясно след среща на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов с представители на "Автомагистрали-Черно море" АД. Преди нея работниците планираха да блокират движението в проходите Ришки и Айтоски, но след като стана ясно, че Караджов е насрочил среща в министерството, за да изчистят създалото се напрежение, те отмениха планирания протест. Недоволството им е заради неизплатени възнаграждения за ремонт на участък от АМ "Тракия" в размер на около 28 милиона лева.

Днес народни представители от управляващата коалиция внесоха в Народното събрание проект на решение, с което се дава възможност на Агенция "Пътна инфраструктура" да разплати частично към пътните фирми дължимите суми по договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Това ще позволи в кратък срок на пътните фирми, включително и на "Автомагистрали – Черно море" АД, да бъдат разплатени 50% от дължимите средства. Това обясни вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов след среща с представители на "Автомагистрали – Черно море" АД. Министърът се срещна с представителите на фирмата, за да ги запознае с всички стъпки, които заедно с екипа си е предприел досега за разрешаване на този проблем, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

"Забавянето на решението по казуса с неразплатените суми по старите договори за текущ ремонт и поддръжка беше по юридически причини. Решението е принципно и важи за всички пътно-строителни фирми, на които се дължат средства по този казус", каза още министър Караджов.

"Останалите 50% от дължимото ще могат да бъдат платени след като комисията, която прави ревизия на всички договори за текущ ремонт и поддръжка, излезе с междинен доклад и ако "Автомагистрали - Черно море" е в този доклад, ще се разплати и остатъкът, за който комисията ни посъветва", обясни регионалният министър.

"Трябва да се изчистят различни казуси. Много от коректните фирми стават жертва на обстоятелства. Решението на Народното събрание ще даде мандат на Министерския съвет да взима решения при различни хипотези, а за други това да се прави от Агенция "Пътна инфраструктура". Важно е да се отпуши този казус, защото цялата пътна инфраструктура зависи от него, както и темата с пътната безопасност", каза председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Настимир Ананиев.

"На базата на получената информация днес ще запознаем нашите синдикални членове и те ще вземат решение как ще продължат нашите действия – дали ще има нови протести, под каква форма ще продължим усилията си до получаване на пълната сума. Нашата основна цел е запазване на работните места", заяви Петя Стоянова – представител на КНСБ в "Автомагистрали – Черно море" АД. "Дружеството е с персонал между 750 и 1000 човека, като 80% от тях са синдикални членове. Нашата борба е да запазим тези трайни работни места и условията, при които работят хората", допълни тя.

"Благодарим на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на групата от политици, които внесоха предложението за разглеждане в Народното събрание. Надяваме се този казус да бъде "развързан" в най-кратки срокове", каза изпълнителният директор на "Автомагистрали - Черно море" АД инж. Ярослав Димов.

"Решението на НС ще даде възможност на АПИ да завърши започнатите дейности по пътища и обекти в страната, които не могат да останат в настоящия си вид за летния сезон. То ще позволи АПИ да възлага по тези договори за текущ ремонт и поддръжка до избор на нов изпълнител след провеждане на процедури по Закона за обществени поръчки, които агенцията предстои да обяви", информира още министър Караджов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК