Полицаи, надзиратели и пожарникари продължават с протестите, сами си купуват оборудване

Служителите на МВР организираха палатков лагер пред Министерството на финансите

01.04.2022 | 18:15 Редактор: Искра Ангелова

Полицаи и надзиратели организираха палатков лагер пред Министерството на финансите. Искането им е за по-високи възнаграждения на служителите в МВР и специализираните дирекции в правосъдното министерство, както и цялостна реформа в сектор "Сигурност".

Въпреки организираните досега протести, управляващите продължават да неглижират исканията на полицаите и надзирателите, казват протестиращите.

"Вчера получихме сърдечни благодарности от МВР, от премиера за добре свършена работа, но когато колегите отидат да си плащат сметките - не могат да го заплатят със сърдечни благодарности или фалшиви усмивки", каза Олег Захаринов от Синдикалната федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи.

Освен увеличение на заплатите с 25%, синдикатите настояват за цялостна реформа в сектор "Сигурност".

"Ще ви покажа какво получих, когато бях охрана на изборите. Два часа преди приключване на изборния ден, едни остатъци от памперси, шити с ластик. Не знам как са дошли в МВР, чрез пряко договаряне или обществена поръчка. Тук има представители на пожарната. Редно ли е да ходят да купуват сами ръкавици? Ходят да спасяват човешки животи и нямат нормално оборудване. Може ли с ръкавици за заваряване да вадят хора от пожарите?", попита Захаринов.

"Фактът, че текучеството на хора се запазва същото, мотивацията и удовлетворението са твърде ниски, от друга страна професията е непривлекателна и това говори за бавната промяна в положителна насока", коментира членът на УС на Синдиката на служителите в затворите в България Цветан Михайлов.

Протестиращите са категорични, че ще продължат до постигането на резултат.

"Ако нещата продължат по този начин - и ние ще продължим, дали по тоя начин дали по друг", категоричен е председателят на СФСМВР Валентин Попов.

За анализ и състоянието на МВР се говореше още при формирането на управляващата коалиция. При недоволните отидоха премиерът и правосъдният министър.

"След приключване на функционалния анализ и на двете структури - ГД  "Изпълнение на наказанието" и ГД "Охрана", като се види каква е необходимостта от ресурсната обезпеченост, въпросът ще бъде поставен в рамките на процедурата за актуализиране на държавния бюджет", подчерта министър Йорданова.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК