Физическа подготовка: Фитнес карти или нови уреди за работещите в МВР

В Академията на МВР всяка година влизат 150 курсанти, които покриват високите нормативи

22.02.2022 | 18:54 Редактор: Ваня Кузманова

Освен от заплащането служителите в системата на МВР са недоволни и от друго решение: За тях в бюджета да бъдат отделени 9 млн. лв., с които да подобрят физическата си подготовка. Полицаите са съгласни, че пари за физическа подготовка трябва да има, но не и за фитнес карти, както беше заложено в бюджета. След изразеното недоволство стана ясно, че парите ще отидат за нови спортни уреди.

В академията на МВР всяка година влизат около 150 курсанти, които покриват високите нормативи всеки семестър. Горяна от малка тренира бойните спортове, а преди три години, именно те я водят към полицейската академия. 

"Бойните спортове са много важна част, защото някои ден е възможно да ни потрябват за самозащита и цялостната физическа подготовка е важен аспект. Смятам, че е задължително и след като напуснем академията да покриваме тези нормативи", каза курсантът Горяна Стоева. 

Според бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов трябва да има общ норматив, които да се покрива от всички служители независимо от възрастта им. 

"Всички знаем как много често хора се възмущават от това, че има отделни полицаи, чиито фигури подхождат на борци, отколкото на служители на реда. Според мен трябва да има един общ норматив и извън това всеки един служител би следвало да прави преценка на собствените си възможности", посочи бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.  

Нормативите по общо физическа подготовка се правят всеки всеки семестър, като те са различни за жените и мъжете. Курсантите, които в момента са трети курс прекарват около 5 часа седмично в тренировки и практически задачи. 

"Практическите занятия не пречат на предметите, които изучаваме тук, защото по този начин ние тренираме нашето тяло. Физическата подготовка според мен трябва да бъде и на личностно развитие, като всеки да си определя, как да се подготвя", каза курсантът Любомир Тодоров.  

Всяка година около 800 души кандидатстват в Академията на МВР, но именно заради високите нормативи само около 150 от тях стават курсанти.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
1
3 rate up comment rate down comment 0
Иван Тотев
преди 2 години
Да дойде главния секретар и всички в министерството с полицейски функции да покрият нормативите . До колкото съм запознат нормативите би трябвало да се покриват от всички служители с полицейски функции. Следващото , може ли да се направи разлика ,между служител на 30 г. и служител на 50 г. . Как да стане служителят на 50 г. да покрива норматив с млад служител на 25-30 г.. Сигнализирай за неуместен коментар