Президентът увери: ДАНС има здрава имунна система и не допуска шпионски пробив

Радев подчерта, че трябва да продължим с политиката на вето до получаване на ясни гаранции

31.03.2022 | 15:58 Редактор: Теодора Патронова

Държавна агенция "Национална сигурност" има здрава имунна система и аз мисля, че там работят активно, така че да не допускат никакъв пробив в системата по отношение на шпионски дейности. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Радев подчерта, че очаква от българското правителство да защити по категоричен начин българския интерес. 

"Неслучайно на всички европейски лидери, на ръководителите на европейските институции аз обръщах внимание непрекъснато: "следете какво става с преброяването в Република Северна Македония, защото към нас постъпват множество сигнали за нарушения. Това е поредното доказателство за безправието на македонските българи в Северна Македония, които не смеят да се заявят открито като българи при положение, че тук над 120 хиляди са доказали с документ с произход, че са българи. България трябва да продължава с политиката на вето за започване на преговори за членство, докато не получим ясни гаранции", изтъкна президентът.

"Като държавен глава няма да допусна България да бъде въвлечена в тази война. Предоставяне на оръжие на воюваща страна крие риск за сигурността на българите. Когато някой има такова предложение, трябва да има ясна аргументация. Какво направиха предишните управляващи, за да нямаме днес дефицит, нямаме съвременни кораби, бойната машина за пехотата се върна на кота нула. Тези хора трябваше през тези години да направят така че да имаме какво да дадем, в момента ние и да искаме, нямаме какво да дадем. Едно такова решение въвлича и риск върху други важни въпроси - икономическата и социална сигурност", обърна внимание Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК