Нинова към ГЕРБ за язовирите: За 3 месеца ни търсите отговорност, а изхарчихте 500 млн. лв. за 3 г. 

25.03.2022 | 12:37 Редактор: Тодор Петров
Нинова към ГЕРБ за язовирите: За 3 месеца ни търсите отговорност, а изхарчихте 500 млн. лв. за 3 г. 

Фактите са следните – юли 2018 г. Министерски съвет по онова време взема решение да възложи на Държавната консолидационна компания ремонт на язовири. В същото решение определя и списъка на тези язовири – язовир Пилашево-3, община Първомай попада в този списък. Точно една година по-късно между Държавната консолидационна компания и “Монтажи“ ЕАД е сключен договор за ремонтно-възстановителни дейности на язовир Пилашево-3. Първи въпрос – Какво прави правителството на ГЕРБ една година? 

Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на парламентарен контрол на зададен въпрос относно основен ремонт и реконструкция на язовир Пилашево-3.

По думите ѝ една година по-късно експертният съвет на ДКК, на 25 юни 2021 г., одобрява изготвения инвестиционен проект за извършване на ремонтно-възстановителни дейности. „Правителството на Бойко Борисов губи 3 години, за да определи този язовир за опасен, да сключи договор за ремонт и експертите да се произнесат какъв да е той“, добави тя.

"Вие сега за 3 месеца търсите отговорност на новото правителство защо не е ремонтиран, 3 месеца срещу 3 години", възмути се от трибуната Корнелия Нинова и допълни: 

Естествено, че след като новото правителство пое тези ангажименти усилихме работата по ремонта. Не само по този язовир, а и по още няколко, които са опасни. Всичко е довършено и предстои откриване на строителната площадка и стартиране на ремонтните дейности.

"Единственото сторено в последните 3 години на тема язовири е: изхарчени 500 млн. лева, ремонтирани 10, признат за законен само 1", категорична бе Корнелия Нинова.

"Кражбите в язовирите спряха. Ако ще се правят ремонти, а някои вече са наложителни, те ще се правят прозрачно, за парите, които струват и няма да се краде", посочи тя. 

Снимка: БСП

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК