От бомбоубежище в Киев до Киноцентъра в Бояна - в търсене на спасение и работа

Всяка събота филмовото студио организират трудова борса за бежанците от Украйна

24.03.2022 | 19:41 Редактор: Елеонора Танева

В помощ на избягалите от войната украинци се включи и Киноцентърът в Бояна. Всяка събота от филмовото студио организират трудова борса за бежанците. Близо 300 души от Украйна вече са потърсили работа през форума. Инициативата ще се проведе и във Варна на 9 април. 

От няколко години Елизабет работи в Киноцентъра в Бояна. Още с началото на войната тя и нейни колеги от филмовото студио се включват в подкрепа на украинските бежанци.

"Всяка събота хора от Украйна идват и ние им помагаме с намирането на работа, а също така и с психологическа помощ, дневна грижа за децата, юридическа помощ, помощ в изготвянето на CV. Свързваме се и с други наши партньори, които да ни помагат в намирането на работа в различни сфери. През последните седмици ние организирахме тази инициативата като част от кампанията "Заедно с Украйна", в партньорство с посолството на САЩ, фондация "Америка за България", детския научен център "Музейко", уточни Елизалбет.

В помощ на своите съграждани се включва и 22-годишната Александра. Тя е студентка в трети курс в НАТФИЗ. 

"Една седмица преди да започне вторият ми семестър започна войната в Украйна. Дойдох и това е единственото, с което мога да помагам на своите роднини и въобще на народа на Украйна - да им намерим работа, да им намерим жилище в България на безопасно място", каза Александра.

Тя е от Киев. С началото на войната обаче нейните близки се местят в Западна Украйна.

"Моята майка с брат ми не искат да излизат от Украйна, колкото и да им говоря. Не искат да оставят баща ми, а те да са на спокойно и безопасно място. Супер много жени остават там", разказа Александра.

Разбира за началото на войната от своя приятел, който е в Украйна.

"В 7 сутринта той ми звънна и ми каза "здравей, мила, не искам да те плаша, обаче нас ни нападнаха от всички страни". Аз първо не можах да повярвам. Помислих, че е някакъв сън, че ей сега ще стана, ще се събудя и няма да има война. Защото това е страшен сън. Обаче не. Няма никога да забравя, никой няма да забрави. Не искам повече това да се случва", не крие тревогите си младата украинка.

Помощ в Киноцентъра търси и Мирослава Филиппович. Преди войната тя е била актриса в театър "Текеной" в Украйна.

"На 23 февруари майка ми ми каза "Започнаха да стрелят, не знам какво да правя. Обади ми се от Харков, където бяха със сестра ми. После 8 дни бяхме в бомбоубежище в Киев. Беше много страшно. Моя приятелка ми каза, че има автобус до Молдова. След това разбрах, че в България може да ми помогнат. Сега живея в хотел, който предоставя Ню Бояна и започвам да работя тук. Сега ще помагам с каквото мога в Киноцентъра и ако има някакви проекти ще кандидатствам и като актриса. Първоначално тръгнах сама. Когато руските войници започнаха да убиват невинни жители, намерихме начин как да взема и майка ми и след 5 дни пътуване и тя е тук в София", сподели през сълзи актрисата.

А 17-годишният Богдан пристига сам от град Запорожие в България, за да търси подслон и работа.

"В 6 сутринта приятелка ми ми се обади и каза: "Богдан, ставай, започна война. Събери си най-важното в един куфар".  Запорожие не го бомбардираха толкова силно, както Харков и Киев, но близо се намира най-голямата АЕЦ и реших, че трябва да тръгна от там и да се отправя на по-безопасно място. На 4 март пристигнах сам в Полша при приятели. Там разбрах, че Киноцентър Бояна предлага помощ и на 18 март дойдох в България. Моите роднини, майка и баща решиха да останат в Украйна и да я защитават", разказа Богдан.

Той няма опит в киноиндустрията, но от филмовото студио са му предложили позиция и съвсем скоро ще започне работа. Плановете му засега са да остане в България. От Киноцентъра призовават още бизнеси и компании от различни сектори, които търсят служители, да се включат в инициативата.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК