Украйна: Около 15 хил. жители на Мариупол са "нелегално депортирани" в Русия

Русия и Украйна продължават усилията да се споразумеят за безопасен коридор до Мариупол

24.03.2022 | 15:50 Редактор: Ваня Кузманова
Украйна: Около 15 хил. жители на Мариупол са

Украинските власти казаха, че около 15 хил. жители на Мариупол са били "нелегално депортирани" в Русия, откакто руските въоръжени сили завладяха части от обсадения от тях пристанищен град на брега на Азовско море, предаде Ройтерс. 

Цивилните, които са блокирани в южния украински град, чието население преди началото на войната беше около 400 000 души, се намират в отчаяно положение и нямат достъп до храна, питейна вода и отопление, предупреждава Киев. 

Местните власти твърдят, че хиляди жители на Мариупол са отведени насила през границата в Русия, но не предоставиха по-детайлна информация.

Руски информационни агенции съобщиха, че през последните дни в Русия са пристигнали автобуси с няколкостотин души, които Москва определя като "бежанци от Мариупол".

Русия отрича обвиненията, че атакува цивилни в Украйна, а президентът Владимир Путин определя действията на руските войски като "специалната военна операция", която има за цел "денацификацията" на Украйна, припомня Ройтерс. Украйна и Западът от своя страна казват, че Путин е започнал непровокирана война.

Украинските власти продължават усилията си да се споразумеят с Русия за отваряне на безопасен коридор до Мариупол, заяви на брифинг вицепремиерката Ирина Верешчук, цитирана от БТА. 

Украйна и Русия си отправят взаимни обвинения за неуспеха да бъде постигнато споразумение по този въпрос, отбелязва Ройтерс. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК