ДНСК: Част от кейовата стена в лесопарк "Росенец" е незаконна

Изградена е без необходимите строителни книжа

22.03.2022 | 11:17 Редактор: Тодор Петров
ДНСК: Част от кейовата стена в лесопарк

Част от кейовата стена в лесопарк "Росенец" е изградена без необходимите строителни книжа. Това установи Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) след извършена проверка по документи и на място по разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Не са открити строителни книжа в община Бургас, нито искания за издаване на разрешение за строеж за преустройство и удължаване на хидротехническо съоръжение "Кейова стена", изградено в акваторията на Черно море.

При проверката на място от ДНСК е установено, че обектът "Кейова стена" представлява стоманобетонна подпорна стена – вълнолом и стоманобетонен кей с Г образна форма. Приблизителната дължина на съоръжението е 280 метра и се състои от северна част с приблизителна дължина 175 м и западна - с приблизителна дължина 105 м, съобщиха от пресцентъра на ДНСК.

Около 50 м от северната, дългата част на кейовата стена, е старо строителство. Бетонът е обрушен и на места има оголена, силно корозирала армировка. Върху нея е положена нова бетонова настилка. Новото строителство е цялата къса част и около 125 м от дългата част на кейовата стена. 

Това се потвърждава от кадастралните скици и от сателитните снимки. За новото строителство не са открити необходимите строителни книжа, включително разрешение за строеж.

ДНСК ще възложи на външни специалисти извършване на подробно обследване обхващащо и подводната основа на имота "Кейова стена". Въз основа на данните от обследването ДНСК ще предприеме последващи законосъобразни действия по случая.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 2 години
Българино,погледни по внимателно,къде живее един мюсюлманин от делиормана,пристигнал в София с едни износени обувки,зелен пуловер и стари панталони. Днес,този "родолюбец",живее като бей на българска земя.ДПС,три букви само,но те вървят винаги със силните на деня и никога не са извън държавната,богата софра.Кога на този берекет ще се радват редовите българи,един Господ знае! Сигнализирай за неуместен коментар