Полицията влезе в община Бургас заради имоти в "Росенец"

От архивите на местната администрация са иззети документи, разпитани са и няколко служители

29.12.2021 | 17:37 Редактор: Жаклина Иванова

Акция на полицията в сградата на община Бургас. Проверката засяга кметска заповед, с която на практика е станало възможно продаването на имоти в националния парк "Росенец".

Разследващите са извършили претърсвания и изземвания на документи, свързани с деактуването и последвалата продажба на терени в парк "Росенец". Разпитани са и служители.

"Това което най-много ни притеснява, е ограничаването на достъпа с пътя, който искаха да отдадат, със сградите, които са построени там", каза Бисер Русимов от Организацията за закрила на българските граждани.

"Според мен са замесени различни институции, различни хора. Тук не говорим само за община Бургас, но и на национално ниво. Виновните трябва да си понесат отговорността", посочи Стефан Петров от Организацията за закрила на българските граждани.

От община Бургас, заявиха, че оказват съдействие на контролните органи.

"Всички документи, свързани със заповеди за деактуване в полза на държавата, са предоставени многократно на компетентните органи. Същите бяха предоставени отново и днес. Община Бургас няма как да продава, нито да се разпорежда с имоти, които са присъдени от българския съд именно на българската държава", се съобщава в позицията.

Още през септември тази година бургаският общински съветник Константин Бачийски, който оглави Комисията за корупция в Народното събрание, сигнализира за "апокрифна" заповед на бургаския кмет Димитър Николов от 2013 г., с която са били деактувани 4600 дка публична общинска собственост в парк "Росенец".

След това обаче следва нов акт, с който общината си връща земите, но с над 1 000 декара по-малко, които днес са частни терени.

"За мен община Бургас е ощетена с огромна сума. Като гледам цените по Черноморието, става въпрос за 150 млн. лева", категоричен бе депутатът и член на антикорупционната комисия Константин Бачийски.

Документи бяха изискани и от архива на областната управа в Бургас, а поемното лице по време на акцията се оказа пиян клошар. Разследването по случая продължава.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК