Ударно издават удостоверения на бежанци в Бургас, отнема 15 минути

В Морската гара в Бургас отвориха 4 допълнителни гишета

21.03.2022 | 19:35 Редактор: Елеонора Танева

МВР разкри четири допълнителни гишета за обслужване на украинските граждани в Морската гара в Бургас. Те подпомагат дейността на Агенцията за бежанците за получаване на удостоверения за временна или международна закрила.

От рано сутринта се изви опашка.

"Пристигнахме от Украйна и искаме да се регистрираме, но не със статут на бежанци, а за международна закрила", каза Наталия.

Александра от Украйна, която е доброволец в кризисния център от самото му откриване, сподели, че сред основните проблеми сега е здравната помощ за бежанците.

"Когато украинците получат статут, имат право на медицинско обслужване, но сега се появи проблем с недостига на специалистите, които могат да ги поемат. Личните лекари не могат да поемат всички хора, които ще идват при тях. Затова трябва да търсим изход от тази ситуация", заяви Александра Долгих.

Съпругата на Игор е със счупена ръка, има нужда от операция.

"Вече разрешиха и операцията ще бъде безплатна. Но има един консуматив, който струва 2 000 лв. и трябва да си го заплатят. Не знаем към кого да се обърнем, те не разполагат с тези пари", каза  Йордан Вънчев.

По данни на МВР украинските бежанци по Южното Черноморие вече са над 5 хиляди. Затова се откриват и допълнителните пунктове. 60 служители на МВР са обучени от Агенцията по бежанците.

"Бежанците могат да чакат и вътре, тъй като времето навън е студено. Направили сме така организацията, че да се разпределят потоците по четирите коридора, към четирите гишета. Приблизително 15 минути отнема регистрацията на един човек", уточни директорът на ОДМВР Бургас ст. комисар Калоян Калоянов.

Допълнителни пунктове до края на седмицата ще бъдат разкрити и в полицейските управления в Несебър, Поморие, Созопол и Приморско. 

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК