Лицето на войната: Как минава един ден на бежанци и доброволци в кризисен център?

Потокът от мигранти към България продължава

17.03.2022 | 19:11 Редактор: Жаклина Иванова

Потокът от бежанци към България продължава. Част от хората, които бягат от войната, остават у нас, но други преминават транзитно към друга държава. Екип на Bulgaria ON AIr прекара един ден в кризисен център.

Денят за Екатерина и дъщеря ѝ започва в кризисния центъра на жп гарата в София. Те са пренощували тук, след като успяват да стигнат България.  

"Тук сме вече втори ден. Пристигнахме снощи от Словакия с влака. Оставаме в България, докато ни оправят документите за специален статут на бежанци. След това ще си търсим къде да живеем. Искам да си оправим документацията и след това да си намеря работа, но за това ще търся помощ от БЧК", каза тя/

В спалното помещение влизат и излизат хора през целия ден. Част от тях се настаняват и единственото, което могат да направят, е да чакат - автобус, уреждане на документите си, края на войната. Тук са и 14-годишният Никита, заедно с майка му.

"Преспахме тук за 2 часа, защото чакаме автобус за Братислава. Там ще посетим сестра ми и ще останем при нея, докато свърши войната. Семейството ни е пръснато между Украйна, Словакия и България. Надяваме се, да свърши войната, защото там е домът ни. Моята сестра избяга сама още първия ден на войната, пътува 6 дни. Баща ми, баба ми и дядо ми са в Николаев. Те не искат да напускат. Може би ще ходя на училище в Словакия, защото е наложително и не трябва да пропускам толкова много време", сподели той.

По обяд в центъра пристига и майка с две деца - на 9 и 1 г. Избягала е от войната сама, мъжът ѝ е останал в Украйна.

"Искахме да отидем в Полша, но не успяваме, защото не приемат документите - децата нямат паспорти", сподели тя.

След дългия път Ялена успява да нахрани малкото си дете и да го преоблече. А малко след това идва и добра новина - тя ще успее да отиде в Полша при близките си.

"Успяхме да се свържем със съответните посолства през маршрута, по който тя ще премине. Тя ще пътува с автобус, благодарение на това, че се свързахме с посолствата, тя безпрепятствено ще може да достигне своята крайна дестинация. Получила е отказ да премине през 2 определени държави. След връзка с посолствата и уточняване на казуса, се установи, че тя може да продължи без проблем. Има си цялата необходима документация, ще бъде пропусната през границата", увери Момчил Старивълски от БЧК.

На където и да отива сега Ялена, за нея крайната дестинация е една - Украйна.

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК